Arbeidsrisico's verlagen

ArboNed 25 jaar: tweede kwartaal

Arbeidsrisico's verlagen

U kunt de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen, als u weet welke risico’s werknemers lopen in uw organisatie. Door die risico’s aan te pakken, verlaagt u het verzuim en zorgt u voor gemotiveerde werknemers die efficiënt en veilig kunnen werken. Als werkgever bent u bovendien wettelijk verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. In het tweede kwartaal van dit jubileumjaar bood ArboNed haar klanten uit het mkb praktische tools, tips en handige voordelen voor het verminderen van de arbeidsrisico's binnen het bedrijf.

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor werknemers, zodat er – waar nodig – maatregelen kunnen worden genomen. Dat doet u met de wettelijk verplichte RI&E. Als u alle risico’s in uw organisatie heeft geïnventariseerd en geëvalueerd, stelt u een Plan van aanpak op. Dat Plan van aanpak is in feite een praktische ‘to do list’ waarin u bij elk verbeterpunt vermeldt wie welk punt hoe en wanneer aanpakt. Zo vermindert u de arbeidsrisico's en werkt u aan een gezonde en veilige werkomgeving.

Meer informatie over de RI&E

Week van de RI&E

Van 17 tot 21 juni 2019 was het de jaarlijkse Week van de RI&E. Thema dit jaar was “Beroepsziekten te lijf met de RI&E”. Hoe voorkomt u beroepsziekten? De RI&E helpt op een gestructureerde manier risico’s in beeld te brengen en maatregelen te nemen.

Gratis kennissessies voor klanten ArboNed

In de Week van de RI&E organiseerde ArboNed voor haar klanten in alle regio's diverse kennissessies:

  • Voor bedrijven die net aan de slag zijn met preventie en de RI&E waren er de regionale kennissessies 'Werken aan preventie met de RI&E: hoe doe je dat?'. Zij konden er persoonlijk vragen stellen aan onze professionals en netwerken met mkb-collega's uit de regio.
  • Voor klanten die niet bij een sessie aanwezig konden zijn, was er het online webinar rond hetzelfde thema. Deelnemers aan het live webinar konden via de chat vragen stellen aan onze experts. U kunt het webinar nog steeds terugkijken, maar de chat is gesloten.
  • Preventiemedewerkers konden hun kennis over arbeidsrisico's en beroepsziekten bijspijkeren tijdens de speciale kennissessies voor preventiemedewerkers, waarbij we ook zijn ingegaan op de eigen cases.

q2

Klantverhalen

"Een werkgever wil niets liever dan verzuim voorkomen"

Barbara Koper runt samen met haar man Hans Tandartspraktijk Koper in Tilburg. Hij is tandarts, zij praktijkmanager. De praktijk is al 25 jaar klant bij ArboNed. In dit interview vertelt ze hoe de tandartspraktijk zich inzet voor gezondheid en vitaliteit onder de werknemers en haar arbeidsrisico's vermindert.

 

"Ongelukken willen we ten allen tijde zien te voorkomen"

Familiebedrijf Barendrecht-Elektra b.v. is ook al 25 jaar ArboNed-klant. Het bedrijf is VCA-gecertificeerd en moet voldoen aan strenge regels. In dit interview vertelt financieel directeur Ab Barendrecht waarom het bedrijf er alles aan doet om veilig werken te stimuleren en arbeidsrisico's te verminderen.

 

"Goed arbobeleid van belang voor werkgever én werknemers"

“Het is schrikbarend hoeveel bedrijven hun Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en Preventief medisch onderzoek (PMO) niet op orde hebben”, vindt Rolf Bouwman, adjunct directeur bij AG Ems Nederland. “Als het goed gaat met je personeel, heb jij het als ondernemer ook goed.”

Barbara Koper

barendrecht

Rolf Bouwman