Dag van de Thuiswerker: ‘Het gaat om de juiste balans’

Dag van de Thuiswerker

Op 16 maart is het de Dag van de Thuiswerker. Omroep Zeeland besteedt extra aandacht aan deze Dag en maakte een item over thuiswerken in Zeeland. Hierin vertelt onze ergonoom Veerle van der Heijden over de voor- en nadelen en geeft ze tips om gezond en prettig thuis te werken.

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid werken Nederlanders gemiddeld 6,5 uur per week thuis. Dat thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Van der Heijden: “Werktijden zijn flexibel zijn, mensen hebben meer regelruimte. Ook besparen ze reistijd en ervaren ze geen stress door files. En mensen worden minder afgeleid, waardoor hun productiviteit stijgt. Daarin zit ook een gevaar. Mensen werken thuis vaak langer door dan op kantoor.”

Tips om gezond en prettig thuis te werken

Thuiswerken vergt volgens Van der Heijden wel een andere aanpak en discipline van de werknemer. Om zo gezond en prettig mogelijk thuis te werken geeft ze 4 tips:

  1. Waak voor een goede scheiding tussen werk en privé. Door vaker thuis te werken kan ‘blurring’ ontstaan: de grens tussen werk en privé vervaagt. Het continue aanstaan zorgt ervoor dat mensen geen afstand krijgen van (de zorgen over) het werk. Werknemers kunnen ‘blurring’ voorkomen door duidelijke grenzen te stellen en door hun werk niet meenemen naar de plek waar ze ontspannen. Zo voorkomen ze een koppeling tussen deze plek en hun werkstress.
  2. Bied een goede thuiswerkplek aan waar bovenbenen worden ondersteund, de voeten goed op de vloer of een verhoging staan, de rug recht is, de onderarmen leunen op goede armsteunen en de bovenkant van het beeldscherm iets onder ooghoogte is.
  3. Zorg voor verbondenheid om te voorkomen dat de betrokkenheid van werknemers met hun bedrijf afneemt. Zorg ervoor dat werknemers via Teams of Zoom kunnen videobellen met vergaderingen en houd elkaar via Whatsappgroepen op de hoogte van ontwikkelingen en persoonlijke zaken.
  4. Werk aan een gezonde leefstijl. Zorg ervoor dat werknemers thuis vasthouden aan een vast ritme aan maaltijden en tussendoortjes en dat ze kiezen voor gezonde voeding en voldoende beweging.

Bekijk hier het item van Omroep Zeeland over thuiswerken.