Coronavirus en werk: alles wat u moet weten

Op deze pagina vindt u alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk en hoe uw organisatie hiermee kan omgaan. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. Aanvullend daarop biedt het werkgeversadvies u hulp gericht op de werksituatie.

Laatste update: 07-04-2020, 15:00 uur 

Werkgeversadvies coronavirus

In het werkgeversadvies (versie 24 maart 2020) staat wat u als werkgever kunt doen voor de bescherming en veiligheid van uw werknemers. U krijgt advies over hoe u voorkomt dat het coronavirus zich verder verspreidt via de werkplek en wat u moet doen als een werknemer (mogelijk) besmet is met het coronavirus. Ook vindt u informatie over omgaan met ziekmelden en/of afwezigheid als gevolg van het coronavirus, gezond thuiswerken en er is aandacht voor verdriet en rouwverwerking.

Download het werkgeversadvies

Veelgestelde vragen

Coronavirus en ziekmelden

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) (voorheen werktijdverkorting).

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon, of stuur een mail naar coronavirus@arboned.nl.

Leaflet

Veelgestelde Vragen Coronavirus

pdf, 934.8 kB

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. U moet hier als werkgever gehoor aan geven en het thuiswerken zoveel mogelijk faciliteren. Hoe doet u dat? Lees hier alles over gezond en prettig thuiswerken of boek onze online (thuis)werkplekcheck.

Check de thuiswerkplek

thuiswerken door coronavirus

Maatregelen op de werkvloer

Als thuiswerken voor (een deel van) uw organisatie niet mogelijk is, helpen onderstaande adviezen de werkplek veilig te houden. Voor bepaalde beroepen/sectoren (zoals de gezondheidszorg) gelden andere adviezen. Raadpleeg hiervoor uw branche-/beroepsvereniging en de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het dragen van mondkapjes door werknemers die hierin niet getraind zijn, werkt niet beschermend.

 • Informeer werknemers over wat zijn moeten doen op het gebied van hun persoonlijke hygiëne:
  - Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.
  - Was regelmatig de handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes (stel als werkgever middelen beschikbaar voor een goede handhygiëne, vraag aandacht voor de RIVM wasinstructie en zorg voor handalcohol met een terugvetter als er geen handenwasgelegenheid is).
  - Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  - Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
 • Herinner werknemers hieraan via mededelingen bij de ingang, lunchruimtes en toiletten.
 • Was servies en bestek met water en zeep, liefst op een hoge temperatuur in de vaatwasser.
 • Maak contactoppervlakken dagelijks meerdere keren schoon met reguliere schoonmaakmiddelen. Denk aan: handgrepen, leuningen, lichtknoppen, liftknoppen, balies, gereedschap, toetsenborden, computermuizen, telefoons, kranen, zeephouders, gootstenen, toiletten etc.
 • Zorg voor een goede ventilatie en onderhoud uw klimaatbeheersingssysteem.
 • Bevorder 'social distancing': verminder het aantal contacten en vergroot de afstand tussen werknemers (minimaal 1,5 meter). Spreid waar mogelijk de werk- en pauzetijden en laat werknemers zoveel mogelijk verspreid over het pand werken. Stimuleer het traplopen en stap met maximaal twee mensen in de lift.

Download ons werkgeversadvies voor alle aanbevolen maatregelen op de werkvloer (zie pagina 13-15). En download hier de flyer die u kunt delen met uw werknemers (zie onder).

maatregelen coronavirus

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk' 

Onze experts Truus van Amerongen, directeur medische zaken en bedrijfsarts en Pauline Oberink, bedrijfsjurist gingen tijdens ons webinar op 24 maart jongstleden in op de meest gestelde vragen van werkgevers en werknemers rondom het coronavirus in relatie tot werk.

Terugkijken

webinar coronavirus en werk
Pauline Oberink, Gaby Reijseger, Truus van Amerongen-Leertouwer

 

Dienstverlening ArboNed tot en met 28 april

Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) af te remmen, passen wij onze dienstverlening aan. Dit geldt tenminste tot en met 28 april 2020.

 • De spreekuren voeren we zoveel mogelijk telefonisch, wij nemen hierover contact op met uw werknemer.
 • Overige afspraken worden zoveel mogelijk verzet tot na 28 april. Denk hierbij aan fysieke onderzoeken voor het Preventief medisch onderzoek (PMO), trainingen en werkplekonderzoeken.
 • Ook keuringen worden waar mogelijk uitgesteld, tenzij de keuring van maatschappelijk belang is (bijvoorbeeld rijbewijskeuringen voor chauffeurs en diverse aanstellingskeuringen).

Iedereen die het aangaat krijgt van ons persoonlijk een mail. Waar mogelijk nemen we telefonisch contact op. Heeft u nog vragen? Bel of mail dan uw vaste contactpersoon. U vindt de contactgegevens in verzuimportal Vandaag.

In het nieuws

 • Live in de studio van NPO Radio 1 bespreekt ArboNed-psycholoog Jan Machek op 31 maart bij Dit is de Dag de psychische gevolgen van het coronavirus en van het thuiswerken.
 • En op BNR Nieuwsradio bespreekt Jan Machek in 3 minuten wat de psychische risico's zijn van thuiswerken en wat werkgevers hieraan kunnen doen.
 • Op 18 maart interviewde NU.nl ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser en psycholoog bij ArboNed Jan Machek over gezond thuiswerken.
 • Op vrijdag 13 maart 2020 besprak Jurriaan Penders, Medisch Directeur HumanTotalCare (waar ArboNed onderdeel van is), bij BNR Nieuwsradio het (verwachte) ziekteverzuim door corona, naar aanleiding van de recente verzuimcijfers.
 • En lichtte hij bij RTL Nieuws het belang toe van thuiswerken.
 • Bij RTLZ besprak Penders op donderdag 12 maart of we sowieso niet vaker thuis moeten blijven bij griep.
 • Op donderdag 5 maart besprak de directeur Medische Zaken bij BNR Nieuwsradio wat bedrijven kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Zo ook in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op maandag 2 maart. 
 • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari beantwoordde Penders vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
Jurriaan Penders bij RTL Nieuws
Jurriaan Penders bij RTL Nieuws op 27 februari

 

Coronavirus en werk voor werknemers

Op deze pagina staat meer informatie en richtlijnen hoe uw werknemers kunnen omgaan met het coronavirus en de maatregelen in relatie tot hun baan.