“Preventie is bij kleine bedrijven makkelijker dan een grote organisatie”

Interview Gert-Jan Aleman

Gert-Jan Aleman is manager van het Arbo Centrum bij de gemeente Den Haag. Het Arbo Centrum is opgericht om grip te krijgen op het verzuim binnen de gemeente. Als vitaliteitsmanager van het jaar 2016 is hij het boegbeeld van het Arbo Centrum en zo ook onze gastspreker op de kick-off sessie in Den Haag. Wij spraken met hem over verzuim, preventie en de rol van de arbodienst.

“Als er verzuim is, zijn wij voor openheid en dialoog. Zo organiseren wij bijvoorbeeld een driegesprek tussen medewerker, leidinggevende en bedrijfsarts. Daarin vertelt de medewerker aan zijn leidinggevende wat er is afgesproken met de bedrijfsarts. Zo hopen we een dialoog op gang te brengen/houden.” Die dialoog probeert hij ook op andere manier binnen de gemeente Den Haag aan te gaan. Zo blogt en vlogt hij over verschillende onderwerpen en is hij het boegbeeld van het Arbo Centrum. “Laatst zijn er blogs vanuit ons Arbo Centrum verschenen over de overgang en over autisme. Deze blogs leverden heel veel reacties en vragen op waarvoor wij dan een workshop of training organiseren.”

ArboNed Den Haag spreekt met Gert-Jan Aleman, manager Arbo Centrum bij Gemeente Den Haag over het voorkomen van verzuim.
Gert-Jan Aleman, rechts, in gesprek tijdens onze kennissessie over gezondheid bevorderen in Den Haag

Investeren in je mensen

Het Arbo Centrum organiseert ruim 50 workshops en trainingen in een open aanbod voor hun werknemers. Het aanbod wordt onder andere samengesteld door vragen van de werknemers. Door open te zijn, hoopt Aleman ook moeilijke gesprekken te kunnen voeren. Gesprekken die een ziekmelding kunnen voorkomen. “Durf de vraag te stellen: hoe gaat het écht met je? Hoe gelukkig ben je in je werk? En hoe gaat het thuis? En als het niet goed gaat, wat zijn knoppen waar je aan kunt draaien?’

Preventie van verzuim

Het Arbo Centrum zet in op meer facetten. Zo stimuleren ze actief het open spreekuur bij de bedrijfsarts en hebben eigen bedrijfsmaatschappelijk werkers in dienst. Ze bieden het Preventief medisch onderzoek aan en gaan aan de slag met de vervolgacties. “Als ik een keer in de lift sta met iemand, wordt er direct gezegd dat ze normaal de trap nemen, haha. Dat hoeft voor mij natuurlijk niet maar door zo met preventie, gezondheid en vitaliteit bezig te zijn, wordt je ook herkend binnen de organisatie en is er aandacht voor het onderwerp.”

Think big, act small

Bij de gemeente Den Haag werken in totaal ongeveer 8.500 mensen en op het Arbo Centrum 40 eigen medewerkers en 20 externen via een externe providerboog. Makkelijk praten over preventie als je met grote aantallen en budgetten werkt. Nee, zegt Aleman. “Misschien kan een klein bedrijf wel makkelijker dingen organiseren dan ik bij een grote organisatie. Ik vraag bewust niet altijd toestemming voor mijn plannen want dan moet het over meerdere schijven en blijft er misschien niets van over. Een kleine organisatie kan een PMO aanbieden, makkelijk een workshop organiseren, een inspirerende spreker voor de vrijdagmiddagborrel uitnodigen of een sportief uitje organiseren.”

ArboNed Den Haag

Gert-Jan Aleman sprak op onze jubileumsessie in Den Haag. ArboNed bestaat 25 jaar en dat vieren we met onze klanten, ook in Den Haag. Wij helpen mkb-ondernemers in de regio met alle (preventieve) arbozaken, zodat zij kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dagelijks staan we landelijk klaar voor 61.500 werkgevers en ruim 600.000 werknemers.

Meer over ArboNed Den Haag