Hoe werkt de COVID-19 priority test?

We werken voor beide tests samen met HetHuisartsLab (initiatief van U-Diagnostics). HetHuisartsenlab mag zelfstandig diagnostiek naar onder andere COVID-19 uitvoeren en wordt hierbij gesteund door het RIVM. Uw werknemer kan zeven dagen in de week terecht voor de test op een locatie in de buurt. Lees hieronder het complete proces:

Het proces 

 1. U vraagt als werkgever via deze link het aantal vouchers aan bij ArboNed voor het testen van een of meerdere van uw werknemers door HetHuisartsLab. Heeft u vragen, of geen mogelijkheid de aanvraag online te doen, neem dan tijdens kantooruren contact met ons op via 040-8514111.
   

  Groepsafname op locatie
  Wilt u meerdere medewerkers tegelijk laten testen op locatie, of een steekproef of pre-screening regelen op locatie? Dan maken we hiervoor graag een offerte op maat voor u. U kunt hierbij tevens gebruik maken van een mobiel afnamepunt dat in te zetten is op locatie. Neem voor het bespreken van de mogelijkheden en een offerte op maat contact op met uw vaste contactpersoon

 2. U ontvangt van ArboNed per e-mail een opdrachtbevestiging met hierin:
  • Uw vouchercode(s).
  • Informatie en instructie testproces.
  • E-mail die u ter informatie kunt doorsturen aan uw werknemer(s) voor het aanvragen van de test.
  • Link naar ons (algemene) werkgeversadvies met tips wat te doen bij besmetting met het coronavirus binnen uw bedrijf. 
 3. Wilt u één of meerdere werknemers laten testen, dan stuurt u de ontvangen e-mail door met daarin:
  • De door u toegevoegde unieke vouchercode.
  • Informatie over de test en instructie rond aanmelden met de vouchercode bij HetHuisartsLab.
 4. Uw werknemer meldt zich zelf aan voor de betreffende test op een locatie naar keuze in het land via de op de voucher aangegeven weblink naar de beveiligde omgeving van HetHuisartsLab en gebruikt hierbij de unieke code van de voucher. Hij kan hiervoor 7 dagen in de week terecht op per locatie aangegeven tijden. Iedere voucher is slechts één keer te gebruiken. De unieke code is aan uw bedrijf verbonden en wordt gekoppeld aan de in te vullen persoonlijke gegevens van uw werknemer. De privacy van uw werknemer is hierbij volledig gewaarborgd. Maakt u gebruik van een voucher met reizigersverklaring, dan ontvangt de werknemer een officieel document met de testuitslag. Dit document is in de meeste gevallen voldoende om vrij te kunnen reizen.
   
 5. Uw werknemer ontvangt na aanmelding direct een e-mail van HetHuisartsLab met verdere instructies, inclusief een barcode die bij de afnamelocatie wordt gescand. Ook kan de werknemer via een link in de e-mail de COVID-19 Patiënten App downloaden.
   
 6. Direct nadat de test is afgenomen, ontvangt de medewerker een e-mail met QR-code. De code kan uw werknemer scannen met de COVID-19 Patiënten App waarna hij de uitslag van de test kan volgen. Deze uitslag, die naar wens ook per sms gedeeld kan worden, volgt uiterlijk de dag na afname van de test. Ook de professional van ArboNed wordt op de hoogte gebracht van de testuitslag.
 • Bij negatief testresultaat PCR-test

Is de uitslag van de test negatief, dan is het advies om uit te zieken tot de werknemer 24 uur klachtenvrij is. Bij bekende klachten (zoals door COPD, astma of hooikoorts) mag hij direct weer aan het werk. Nemen de klachten toe, dan kan de werknemer het beste contact opnemen met de bedrijfs- of huisarts.

 • Bij positief testresultaat PCR-test

Is de uitslag positief, dan is het advies aan de werknemer om thuis te blijven tot minimaal zeven dagen na de start van de klachten. Ook moet hij 48 uur koortsvrij én ten minste 24 uur klachtenvrij zijn. Iedereen in het huishouden van de geteste werknemer moet thuisblijven tot veertien dagen na het laatste contact. Het RIVM heeft brieven opgesteld met de leefregels voor patiënten, hun huisgenoten en (nauwe) contacten.

 • Bij negatief testresultaat antistoffen (serologie) test

Is de antistoffentest negatief: dan ben je vrijwel zeker nog niet met het coronavirus in contact gekomen.

 • Bij positief testresultaat antistoffen (serologie) test

Is de antistoffentest positief en heb je een maand geleden typische klachten gehad, dan is het zeer aannemelijk dat dit het coronavirus is geweest. Is de antistoffentest positief, maar heb je helemaal géén klachten gehad, dan is de uitslag minder betrouwbaar. Het kan zijn dat je het COVID-19 virus hebt gehad, maar de uitslag kan ook positief zijn door een ander (corona)virus; dit noemen we een ‘fout-positieve’ uitslag. Overleg bij twijfel over je uitslag met de bedrijfsarts om dit resultaat in te schatten.

Bron- en contactonderzoek:
Naast het delen van de testresultaten met de arbodienst  worden deze volgens voorschriften van de overheid tevens gedeeld met de GGD. De GGD neemt contact op met uw werknemer voor het verplichte bron- en contactonderzoek en voor de twee weken thuisisolatie voor het gehele huishouden.

Coronaconsult werknemer en werkgever:
Voor advies en snelle begeleiding kan zowel de werknemer als de werkgever via zijn vaste contactpersoon versneld een aanvullend coronaconsult aanvragen bij de (bedrijfs)arts.

 1. Voor de facturatie aan u als werkgever deelt het HetHuisartsLab een overzicht van de gebruikte vouchernummers met ArboNed.
   
 2. U ontvangt de factuur voor de afgenomen test(s) via ArboNed. In verband met privacyrichtlijnen staan vouchernummer, naam en testresultaat niet vermeld. Vraagt u of uw werknemer een aanvullend coronaconsult aan met onze bedrijfsarts, dan ontvangt u de factuur hiervoor op de gebruikelijke manier, afhankelijk van de overeenkomst voor verzuimbegeleiding die u met ons heeft afgesproken.

processchema_covid_19

Direct afsluiten