Perslucht/ademluchtkeuring

Het gebruik van onafhankelijke adembescherming is niet slechts voorbehouden aan de brandweer. Ook in productieomgevingen, in de proces industrie en in andere sectoren en diensten worden van ademluchttoestellen en andere vormen van onafhankelijke adembescherming gebruik gemaakt. Daar gelden strenge opleidingseisen voor. De taken zijn echter heel anders dan bij de brandweer, er is meestal geen ‘slecht zicht’ en het gaat niet om reddingsacties.

De perslucht/ademluchtkeuring is geschikt voor iedereen die een ademluchtmasker draagt of werkt met perslucht. Na een perslucht/ademluchtkeuring,  beslist de bedrijfsarts of de werknemer wel of niet medisch geschikt is om een ademluchtmasker te dragen. De persluchtkeuring met fysieke belasting is voor werknemers die in combinatie met het dragen van perslucht, ook zwaar lichamelijk belastend werk uit moeten voeren. Voor deze functie is het goed functioneren van het bewegingsapparaat, longen, hart en bloedvaten een uiterst belangrijke voorwaarde.

Wanneer een perslucht of ademluchtkeuring?

Bij de perslucht medische keuring wordt de geschiktheid vastgesteld voor het langdurig achtereen werken met perslucht en beschermende kleding, wat extra fysieke inspanning vereist.

Deze keuring is verplicht indien de werkgever de werknemers met adembescherming of perslucht laat werken. De gezondheid van werknemers moet in orde zijn om zonder risico te kunnen functioneren met onafhankelijke adembescherming. Een medische keuring geeft hier duidelijkheid over en is bovendien wettelijk verplicht.

Wat wordt er tijdens de persluchtkeuring gedaan?

Tijdens een medische keuring (1-2 uur) wordt er lichamelijk gekeurd:

 1. Invullen vragenlijst gericht op functie-eisen.
 2. Biometrie (vooronderzoek): bloeddrukmeting, gehooronderzoek (audiogram), gezichtsscherpte onderzoek op afstand, kleurenonderscheidingsvermogen, elektrocardiogram in rust (hartfilmpje), inspannings ECG, bloedonderzoek: cholesterol en bloedsuiker gehalte.
 3. Lichamelijk onderzoek door arts (ogen, hart, longen, zenuwstelsel, evenwicht, houding en bewegingsapparaat).
 4. Indien de arts dit noodzakelijk acht, volgen aanvullende onderzoeken.

Een afspraak voor het keuren maken

U kunt direct een afspraak inplannen op de door u gewenste locatie en tijdstip via onze online planningstool. Op werkdagen zijn wij tussen 8.30 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (030) 299 66 55 of stuur ons een email via dit formulier.

In company keuring

Wilt u liever een keuring op uw locatie laten uitvoeren? Dat kan. Neem hiervoor contact op met ArboNed Keuringen op telefoonnummer (030) 299 66 55 of stuur een email naar keuringen@arboned.nl. Wij stellen een offerte op maat op en organiseren de keuring geheel naar uw wens.

Daarom ArboNed keuringen

 • Gecertificeerde keuringsartsen.
 • Eigen keuringslocaties door heel Nederland.
 • Keuren op locatie van de klant.
 • Zowel medische als psychologische keuringen.
 • Erkend als keuringsinstituut door diverse overheids- en brancheveiligheidsinstanties.
 • Direct een online een afspraak kunnen maken.
 • Automatische reminder voor herkeuring.