Rijbewijskeuring

De rijbewijskeuring is geschikt voor iedereen die het (normale) rijbewijs wil verlengen of die het rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E) wil halen. Een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst moet de keuring uitvoeren. ArboNed is zo’n gecertificeerde arbodienst.
De kosten per keuring bedragen € 105,- (exclusief BTW) bij een keuring met maximaal 2 ZD-Codes van het CBR. Voor elke volgende ZD-Code brengen wij  € 50,- extra in rekening. De rijbewijskeuring vindt plaats conform de Regeling Eisen Geschiktheid (CBR) versie 2000 en de wijzigingen hierop. 

Ontvangt u meer dan 1 keuringsformulier van het CBR? Dan verzoeken wij u goed na te gaan door welke arts of medisch specialist de keuring uitgevoerd moet worden. Dit staat bovenaan het formulier vermeld. Het kan dus voorkomen dat u door meerdere artsen gekeurd moet worden en daarvoor verschillende afspraken bij meerdere instanties dient te maken! Bij vragen kunt u natuurlijk contact opnemen met onze afdeling Keuringen.

Het stappenplan voor het aanvragen van een rijbewijskeuring vindt u hieronder:

Een afspraak voor het keuren maken

Let op! U kunt enkel een afspraak maken voor een keuring indien u een 'leeg keuringsverslag' van het CBR heeft ontvangen. Heeft u deze (nog) niet ontvangen, neem dan contact op het met het CBR om extra kosten te voorkomen. U kunt vervolgens via deze link een afspraak inplannen op de door u gewenste locatie en tijdstip via onze online planningstool.

Incompany keuring

Wilt u liever een keuring op uw locatie laten uitvoeren? Dat kan. Neem hiervoor contact op met ArboNed op telefoonnummer 030 299 66 55 of vul dit formulier in. Wij stellen een offerte op maat op en organiseren de keuring geheel naar uw wens.

Stappenplan aanvragen rijbewijskeuring

 1. U wilt uw rijbewijs halen of verlengen.
 2. Voor het aanvragen van een gezondheidsverklaring bezoekt u de site www.cbr.nl.
 3. Na betaling aan het CBR en het invullen van de vragenlijst krijgt u binnen 7 dagen bericht van het CBR.  
 4. U ontvangt van het CBR een brief met uitleg en een leeg keuringsverslag waarop bovenaan een ZD-code staat vermeld. Let op: u ontvangt deze documenten in uw digitale ‘Mijn CBR’-omgeving. Door in te loggen op uw CBR-pagina middels Digi-D krijgt u inzage in deze documenten.
 5. Wanneer u in het bezit bent van het keuringsverslag met ZD-code, kunt u online een afspraak maken bij ArboNed. Let op: ontvangt u meerdere verslagen? Bovenaan de verslagen staat de naam van de keuringsarts. Als u door meerdere artsen wordt gekeurd, dan maakt u bij iedere arts een afspraak.  
 6. U volgt de stappen van het online reserveren en ontvangt na reservering een bevestiging per mail van ArboNed. Let op: in deze mail staat een bevestigingslink. Pas na het klikken op deze link is uw reservering definitief. Zonder bevestiging is uw afspraak niet definitief!
 7. U print de bevestiging en het keuringsverslag met daarop de Z-code(s) en neemt deze mee naar uw keuringsafspraak. Vergeet ook uw identiteitsbewijs niet.

Wat wordt er tijdens de rijbewijskeuring gedaan?

Tijdens een rijbewijskeuring worden medische gegevens voor het CBR verzameld die belangrijk zijn om een voertuig zelfstandig en veilig te kunnen besturen:

 1. Vooronderzoek: bloeddrukmeting, urineonderzoek, ogentest (neem uw bril(len) mee of houdt er rekening mee dat u uw contactlenzen uit moet doen).
 2. Gesprek met een arts, gevolgd door gericht lichamelijk onderzoek door de arts.
 3. Indien de arts dit noodzakelijk acht, volgen extra onderzoeken.
 4. Aan het einde van de keuring worden alle onderzoeksresultaten in uw bijzijn digitaal verstuurd naar het CBR.

De keuringsarts kan geen beoordeling geven over uw geschiktheid. Een medisch adviseur van het CBR interpreteert en beoordeelt de uitslagen en beslist over een eventueel vervolgtraject.

Waarom is een rijbewijskeuring nodig?

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn, dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, een beperking of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op uw rijgedrag? Dan mag u niet altijd de weg op.

Voor het besturen van vrachtauto's en bussen gelden strengere regels dan voor bijvoorbeeld auto's. Als bestuurder van een vrachtauto of bus zit u vaak veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Dat vraagt een extra verantwoordelijkheid van u. Daarom moet u voor uw praktijkexamen en hierna elke 5 jaar gekeurd worden voor uw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E). Dit rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig.

Wanneer u op verzoek van uw werkgever uw rijbewijs gaat halen of laat verlengen, maar de afspraak zelf moet maken, volgt u de procedure zoals hierboven beschreven

Locaties

Voor deze keuring kunt u op de volgende locaties terecht. U vult uw voorkeurslocatie in tijdens uw aanmelding voor de keuring. Klik op onderstaande links om de adresgegevens te zien.

Veelgestelde vragen

Rijbewijskeuring

 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een rijbewijskeuring?

  Een afspraak voor een keuring kunt u online maken door boven op de oranje aanmeldknop te klikken. Let wel op dat u een leeg keuringsverslag van het CBR bij de hand heeft.

 • Hoe en wanneer moet ik betalen voor de keuring(en)?

  Rijbewijskeuringen kunnen online worden gereserveerd en u rekent deze keuring dan ook direct af. Na betaling is uw reservering definitief.

 • Hoe en wanneer moet ik betalen voor de rijbewijskeuring?

  Rijbewijs- en taxipaskeuringen kunt u direct online afrekenen. Voor alle andere keuringen ontvangt u achteraf een factuur.

 • Hoe kan ik de afspraak voor mijn rijbewijskeuring annuleren?

  Een afspraak annuleren kan door contact op te nemen met de afdeling Keuringen via keuringen@arboned.nl. Vermeld hierbij uw volledige naam en de datum van uw huidige afspraak.

 • Hoe kan ik mij aanmelden voor een rijbewijskeuring?

  Voor de meeste keuringen kunt u online een afspraak maken door op de oranje aanmeldknop boven aan de pagina te klikken. Staat deze knop er niet? Dan kunt u bellen met de afdeling keuringen op telefoonnummer (030) 299 66 55 om een afspraak in te plannen.

Daarom ArboNed keuringen

 • Gecertificeerde keuringsartsen.
 • Eigen keuringslocaties door heel Nederland.
 • Keuren op locatie van de klant.
 • Zowel medische als psychologische keuringen.
 • Erkend als keuringsinstituut door diverse overheids- en brancheveiligheidsinstanties.
 • Direct een online een afspraak kunnen maken.
 • Automatische reminder voor herkeuring.