Rijbewijskeuring

De rijbewijskeuring is bedoeld voor iedereen die het (normale) rijbewijs wil verlengen of die het rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E) wil halen. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een bedrijfsarts of door een gecertificeerde arbodienst als bijvoorbeeld ArboNed. De kosten van deze keuring zijn € 92 excl. BTW per persoon.  De rijbewijskeuring wordt uitgevoerd conform de Regeling Eisen Geschiktheid (CBR) versie 2000 en de wijzigingen hierop. 

Ontvangt u meer dan één keuringsformulier van het CBR? Ga dan goed na door welke arts of medisch specialist de keuring moet worden uitgevoerd. Deze informatie vindt u bovenaan het formulier. Het kan dus voorkomen dat u door meerdere artsen gekeurd moet worden en daarvoor verschillende afspraken bij meerdere instanties dient te maken! Bij vragen kunt u natuurlijk contact opnemen met onze afdeling Keuringen.

Het stappenplan voor het aanvragen van een rijbewijskeuring vindt u hieronder.

Een keuringsafspraak maken

Let op! U kunt alleen een afspraak maken voor een keuring als u een leeg keuringsverslag van het CBR heeft ontvangen met daarop uw persoonlijke ZD-code. Heeft u (nog) geen leeg keuringsverslag ontvangen? Neem dan contact op het met het CBR om extra kosten te voorkomen. 

Ja, ik heb een leeg keuringsverslag van het CBR ontvangen en wil een afspraak maken

 

Stappenplan rijbewijskeuring

 1. U wilt uw rijbewijs halen of verlengen.
 2. Voor het aanvragen van een gezondheidsverklaring bezoekt u www.cbr.nl.
 3. Na betaling aan het CBR en het invullen van de vragenlijst krijgt u binnen 7 dagen bericht van het CBR.  
 4. U ontvangt van het CBR een digitaal document met uitleg en een leeg keuringsverslag waarop bovenaan een ZD-code staat vermeld. Let op: u ontvangt deze documenten in uw digitale ‘Mijn CBR’-omgeving. Door in te loggen op uw CBR-pagina krijgt u inzage in deze documenten.
 5. Wanneer u in het bezit bent van het keuringsverslag met ZD-code, maakt u online een afspraak bij ArboNed via bovenstaande oranje knop.
 6. U volgt de stappen in het online reserveringssysteem en ontvangt een bevestiging per mail van ArboNed. Let op: in deze mail staat een bevestigingslink. Pas na het klikken op deze link is uw reservering definitief.
 7. U print de bevestiging en het keuringsverslag uit en neemt deze mee naar uw keuringsafspraak.

Wat wordt er tijdens de rijbewijskeuring gedaan?

Tijdens een rijbewijskeuring worden medische gegevens voor het CBR verzameld die belangrijk zijn om een voertuig zelfstandig en veilig te kunnen besturen:

 1. Vooronderzoek: bloeddrukmeting, urineonderzoek, ogentest (neem uw bril/brillen mee en houd er rekening mee dat u uw contactlenzen uit moet doen).
 2. Gesprek met arts en gericht lichamelijk onderzoek.
 3. Indien nodig volgen extra onderzoeken.
 4. Aan het einde van de keuring worden alle onderzoeksresultaten in uw bijzijn digitaal verstuurd naar het CBR.

De keuringsarts geeft geen beoordeling over uw geschiktheid. Een medisch adviseur van het CBR interpreteert en beoordeelt de uitslagen en beslist over een eventueel vervolgtraject.

Waarom is een rijbewijskeuring nodig?

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, een beperking of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op uw rijgedrag? Dan mag u niet altijd de weg op.

Voor het besturen van vrachtauto's en bussen gelden strengere regels dan voor bijvoorbeeld auto's. Als bestuurder van een vrachtauto of bus zit u vaak veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Dat vraagt een extra verantwoordelijkheid van u. Daarom moet u voor uw praktijkexamen en hierna elke vijf jaar gekeurd worden voor uw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E). Dit rijbewijs is maximaal vijf jaar geldig.

Wanneer u op verzoek van uw werkgever uw rijbewijs gaat halen of laat verlengen, maar de afspraak zelf moet maken, volgt u de procedure zoals hierboven beschreven.

Locaties

Voor deze keuring kunt u op de volgende locaties terecht. U vult uw voorkeurslocatie in tijdens uw aanmelding voor de keuring. Klik op onderstaande links om de adresgegevens te zien.

Incompany keuring

Wilt u liever een keuring op uw locatie laten uitvoeren? Dat kan. Neem hiervoor contact op met ArboNed op telefoonnummer 030 299 66 55 of vul dit formulier in. Wij stellen dan een offerte op maat op en organiseren de keuring geheel naar uw wens. Bent u klant van HumanCapitalCare? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij HumanCapitalCare.

Veelgestelde vragen

Rijbewijskeuring

Waarom ArboNed keuringen?

 • Gecertificeerde keuringsartsen
 • Eigen keuringslocaties door heel Nederland
 • Mogelijkheid tot keuringen op locatie van de klant
 • Zowel medische als psychologische keuringen
 • Erkend als keuringsinstituut door diverse overheids- en brancheveiligheidsinstanties
 • Online een afspraak inplannen
 • Indien nodig automatische reminder voor herkeuring