Mijn preventie-expert: sparringpartner voor preventiemedewerkers

 

 

Offerte aanvragen

De preventiemedewerker zet zich in om ongevallen en verzuim te helpen voorkomen. Met de nieuwe Arbowet (per 1 juli 2017) is de rol van de preventiemedewerker nog belangrijker geworden. ArboNed helpt daarbij en biedt met Mijn preventie-expert de mogelijkheid een ervaren arbo-deskundige een dag mee te laten lopen in uw bedrijf. 

Sinds 2005 is elk bedrijf verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. Het idee hier achter is dat iemand die dagelijks op de werkvloer aanwezig is, gezondheids- en veiligheidsrisico’s goed kan inschatten en herkennen. Onveilig gedrag of een ongezonde werkhouding heeft bijvoorbeeld vaak te maken met de cultuur binnen het bedrijf. De preventiemedewerker is onderdeel van diezelfde bedrijfscultuur en kan problemen snel signaleren en actie ondernemen. Zo zorgt de preventiemedewerker voor minder verzuim(kosten), minder ongevallen en een verbetering van de inzetbaarheid van werknemers. 

Generalist en intern adviseur

‘Inschatten en herkennen’ wil niet zeggen dat u als preventiemedewerker alle ins & outs op het gebied van verzuimbeleid weet, alle wettelijke kaders en certificeringseisen kent en expert bent in zaken als gevaarlijke stoffen, werkplek-inrichting of psychosociale arbeidsbelasting. De preventiemedewerker is een generalist, een interne adviseur als het gaat om bedrijfsrisico’s en mogelijke beheersmaatregelen.

Wat biedt ArboNed?

De kennis en competenties die horen bij een preventiemedewerker, kunt u opdoen met een training van ArboNed Academy. Er zijn algemene basistrainingen en verdiepende vervolgtrainingen (kantoor en productie) waarin het geleerde wordt toegespitst op de eigen branche en organisatie. Wij krijgen regelmatig het verzoek om ook praktische ondersteuning te geven aan de preventiemedewerker, zodat die zijn taken vol vertrouwen kan uitvoeren. Daarom bieden wij nieuwe én ervaren preventiemedewerkers de mogelijkheid bij het uitvoeren van hun taken nauw samen te werken met onze deskundigen. Bijvoorbeeld bij het opstarten en implementeren van het preventiebeleid, bij het uitvoeren van het plan van aanpak van de RI&E en het inzetten van interventies.

‘Mijn preventie-expert’

Met Mijn preventie-expert kan de preventiemedewerker met elk arbo-vraagstuk terecht bij een veiligheidskundige, arbeidshygiënist of ergonoom van ArboNed. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe kan ons bedrijf voldoen aan alle wettelijke eisen?
  • Wat kunnen wij doen om ongevallen te voorkomen?
  • Hoe kan ik mijn taken als preventiemedewerker aanpakken?
  • Kan ik met een deskundige de werkvloer bezoeken en zaken tegen het licht houden?
  • Kan ik met een deskundige sparren over het plan van aanpak van de RI&E?
  • Met welke interventies kunnen wij verzuim(kosten) en arbeidsrisico’s verlagen?

Hoe werkt Mijn preventie-expert?

Met Mijn preventie-expert van ArboNed beschikt uw organisatie acht uur over een toegewijde deskundige ter ondersteuning, begeleiding en inspiratie van de preventiemedewerker(s). Hiermee bent u verzekerd van snelle en deskundige hulp. De preventiemedewerker kan, dankzij de praktische coaching, preventie binnen uw organisatie blijvend naar een hoger plan tillen.

De acht uren kunnen in één of twee keer binnen een jaar opgenomen worden. De preventiemedewerker bepaalt hoe deze tijd wordt ingevuld.

Leaflet

Mijn preventie-expert

pdf, 889.9 kB

De preventiemedewerker - of het nu de directeur zelf is of een andere betrokken werknemer - weet veel over de organisatie en de bedrijfscultuur. Wij zijn experts op het gebied van verzuim en duurzame inzetbaarheid. Dat samenspel blijkt ontzettend goed te werken.

Michel van Weely, hogere veiligheidskundige bij ArboNed

Wat kost het?

Mijn preventie-expert is een dienst die u los kunt afnemen. Een afspraak is snel gemaakt. Wij bieden u acht uur ondersteuning voor € 1.150  (exclusief BTW en reiskosten). 

Actietarief tot 1 juli 2018

Wilt u alles op het gebied van verzuim-preventie goed op orde hebben? Boek dan direct Mijn preventie-expert voor een extra scherp tarief: € 999 (exclusief BTW en reiskosten).

Over de preventiemedewerker

De preventiemedewerker heeft als taak de werkgever en de onder-nemingsraad (OR) te adviseren over het voorkomen van verzuim. Naast die adviserende taak, werkt de preventiemedewerker mee aan het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en de verbetermaatregelen die daaruit voortkomen. Hij werkt nauw samen met de bedrijfsarts en andere deskundigen op het gebied van arbeidsomstandigheden. 

Iedere werknemer die affiniteit heeft met arbeidsomstandigheden - bijvoorbeeld een HR-adviseur of facilitair medewerker - kan preventiemedewerker worden. In kleinere bedrijven (maximaal 25 werknemers) kan de directeur/eigenaar ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen. Voorwaarde is (per 1 juli 2017) dat de belanghebbende werknemers (bij grotere ondernemingen de OR) instemmen met de benoeming, en dat de preventiemedewerker voldoende kennis en ervaring heeft om de taken goed uit te voeren. 

Meer weten?

Op onze website vindt u alle informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden over de rol van de preventiemedewerker.

Offerte aanvragen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen