Programma Energiek werken

Als werkgever wilt u dat medewerkers die onregelmatig werken net zo productief, net zo veilig en net zo gezond, gemotiveerd en competent aan het werk zijn als de regelmatig werkende collega’s. Werkplezier, slaap, voeding en bewegen zijn hier van grote invloed op. Juist voor onregelmatig werkenden, is het vinden en vasthouden van de balans op deze gebieden een extra grote uitdaging. Het programma Energiek werken in onregelmatige diensten helpt hierbij. Zodat ook onregelmatig werkenden optimale energie hebben om meer uit hun dag (en nacht) te halen.  

In het kort

Onderdelen - Kick off met leidinggevenden
- Vier themaworkshops: werkplezier, slaap, voeding en bewegen
- Individuele coaching na elke workshop en een eindgesprek
- Inspiratie- & Doeboek
- Terugkomsessie  
Duur Jaarprogramma
Doelgroep Werknemers in onregelmatige diensten
Resultaat Werknemers hebben (meetbaar) meer energie, zijn gezonder en gemotiveerder aan het werk en leveren betere prestaties

 

Direct aanvragen

 

Programmaonderdelen
 

1. Kick-off met leidinggevenden

Veranderingen aanbrengen in het slaap-, voedings- en bewegingspatroon en het effectief managen van energie gaat met vallen en opstaan. Steun vanuit leidinggevenden is daarbij cruciaal voor werknemers. Daarom trekken we leidinggevenden als eerste aan boord in een energieke kick-off van 1 uur. 

2. Vier themaworkshops

Werkplezier, slaap, voeding en bewegen. Samen vormen ze een stevige fundering om lekker in je vel te zitten en met energie te werken. In het programma Energiek werken in onregelmatige diensten gaan uw werknemers onder begeleiding van een expert aan de slag met deze vier thema’s. Met praktisch ingestoken workshops van zo’n 1,5 uur krijgen uw werknemers de benodigde kennis, handvatten én motivatie om andere keuzes te gaan maken. 

Werkplezier

De workshop ‘Werkplezier en onregelmatige diensten’ is het startpunt. Als uw werknemers met plezier werken, geeft het energie en presteren ze beter. We gaan uitgebreid in op energievragers en energiebronnen bij onregelmatig werken. We geven inzicht in hoe ons herstelsysteem werkt en waarom herstellen zo belangrijk is. En we geven praktische tips hoe uw werknemers het werk leuker maken en hun energiebronnen kunnen maximaliseren, zowel op het werk als thuis. 

Slaap

In de workshop ‘Slaap en onregelmatige diensten’ leren uw werknemers hoe ze het beste om kunnen gaan met slaap voor maximale energie in een onregelmatig werkrooster. Hoe werkt slaap eigenlijk? Hoe zorgt het voor fysiek en mentaal herstel? Wat zijn de uitdagingen, maar vooral ook de mogelijkheden om voldoende te slapen en energiek en alert wisselende diensten door te komen? Kortom: slaap als basis voor herstel en prestatie, op elk moment van de dag.

Voeding

Welke voeding kunnen uw werknemers het beste op welk moment eten voor optimale energie? Daarop ligt de focus in de workshop ‘Voeding en onregelmatige diensten’. We gaan in op hoe ons lichaam en spijsvertering werken gedurende de dag en de nacht, wat bepaalde voedingsstoffen doen met onze energie en delen handige eetschema’s voor verschillende diensten. Dat uw werknemers met kleine aanpassingen in hun voeding veel gelijkmatiger energie krijgen, is voor velen een echte eye-opener, die meteen aanzet tot experimenteren.  

Bewegen    

Meer energie, betere concentratie, dieper slapen en een sterker gestel: voordelen van bewegen waar uw werknemers wat aan hebben bij onregelmatig werken. In de workshop ‘Bewegen en onregelmatige diensten’ staan we stil bij waarom voldoende bewegen belangrijk is voor je gezondheid. Maar ook bij overbelasting door juist te veel (eentonig) bewegen en verminderde belastbaarheid door het werken op onregelmatige tijden. En natuurlijk praktische beweegtips voor een optimale balans tussen belasting en herstel.  

3. Individuele coaching

Met behulp van unieke coachingsinstrumenten toegespitst op onregelmatig werkenden, krijgen uw werknemers inzicht in hun werkenergie en herstelbehoefte. In gesprekken van zo’n 45 minuten na elke workshop borduurt de Onregelmatig werken-coach voort op het thema van de workshop en de gestelde doelen. Welke inzichten heeft de medewerker tijdens de workshop gekregen? Wat is het meest relevant en wil hij/zij mee aan de slag gaan? En welke uitdagingen komen daarbij om de hoek kijken? Vanuit de persoonlijke situatie geeft de coach passende handvatten om veranderingen uit te proberen. In een eindgesprek wordt teruggeblikt op het traject: in hoeverre zijn doelen behaald, is de medewerker tevreden en welke veranderingen wil hij of zij behouden of zelfs extra oppakken. 

4. Inspiratie- & Doeboek

Verandering draait om durven, doen en doorzetten. Het programma Energiek werken in onregelmatige diensten komt samen met een eigen Inspiratie- & Doeboek voor elke deelnemer. Hierin noteren medewerkers hun doelen, houden ze hun voortgang bij, en vinden ze per thema verdieping, voorbeelden en inspiratie. 

5. Terugkomsessie

Als aanpassingen in leefstijl een positief effect hebben, dan wilt u dat het nieuwe gedrag een vaste gewoonte voor uw werknemers wordt. Duurzame verandering, dat is waar we voor gaan. Daarom is een terugkomsessie na ongeveer zes maanden standaard onderdeel van ons programma. Hierin bespreken de deelnemers één-op-één met de Onregelmatig werken-coach hoe zij na het eindgesprek verder zijn gegaan met werkplezier, slaap, voeding en bewegen. En krijgen ze waar nodig een duwtje in de rug om back on track te komen. 

Unieke aanpak

Vanuit ArboNed kennen we de verleidingen die op de loer liggen bij het werken op onregelmatige tijden. En hoe de keuzes die uw werknemers hierin maken effect hebben op hun energie. Op basis van wetenschap en successen uit de praktijk delen onze deskundige trainers en coaches kun kennis en inzichten. Met enthousiasme, praktische tips en voorbeelden uit het eigen werkveld, inspireren we medewerkers om zichzelf te versterken. De persoonlijke situatie en coping stijlen vormen hierbij het uitgangspunt. Zo dagen we iedereen uit om in kleine stappen zelf aan het roer te komen en zijn of haar doelen te bereiken.

Programma Energiek werken in onregelmatige diensten

“We zagen dat met name oudere medewerkers moeite kregen met het werken in ploegendiensten. Een deel van de medewerkers is direct aan de slag gegaan met de tips uit het programma en geeft aan dat ze zich fitter voelen.”

Karin Hartwig, HR-adviseur Senefelder Misset
onregelmatig werken

Heeft u vragen over het Programma Energiek werken?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen