PSA

Beperk de risico's van psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

  • Voorkom uitval door ongewenst gedrag

  • Verminder verzuim

  • Verlaag de kosten

  • En voldoe aan uw wettelijke verplichtingen

 

Offerte aanvragen

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Ongewenst gedrag in een organisatie verpest de sfeer en uw mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Als werkgever bent u bovendien verplicht grensoverschrijdend gedrag en werkdruk (samenvattend: psychosociale arbeidsbelasting, PSA) te voorkomen. Lees er hier alles over.

PSA-beleid: ongewenst gedrag aanpakken en voorkomen

De aanpak op ongewenste situaties, zoals pesten of discriminatie, legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid. Een PSA-beleid helpt verzuim te voorkomen en zorgt ervoor dat werknemers met plezier aan het werk kunnen zijn én blijven.

Zelf uw PSA-beleid vormgeven? Download onze PSA-checklist. Zeker weten dat uw beleid psychosociale arbeidsbelasting staat als een huis? Een bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed ondersteunt u bij het van A tot Z uitwerken van uw PSA-beleid.

Direct offerte aanvragen Meer informatie

 

 

 

Is uw PSA-beleid op orde?

PSA-checklist

pdf, 148.3 kB

Onderdelen PSA-beleid

Heeft u de risico's op PSA binnen uw bedrijf inzichtelijk? Dan heeft u een goede basis voor uw PSA-beleid. De deskundigen van ArboNed kunnen u niet alleen helpen bij het volledig vormgeven van uw PSA-beleid, maar ook bij de verdere invulling van de diverse onderdelen ervan. 

vertrouwenspersoon

Kunnen bouwen op uw vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een goed PSA-beleid. Het verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen en zo werkt u aan een goede werksfeer en houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar. U kunt direct een externe vertrouwenspersoon inhuren, of uw interne vertrouwenspersoon opleiden.

Direct offerte aanvragen 

protocol

Een protocol ongewenste gedragsvormen opstellen

Het protocol is onderdeel van een goed PSA-beleid. Hierin maakt u voor uw werknemers duidelijk hoe u binnen uw organisatie omgaat met ongewenst gedrag. Zeker zijn van een gedegen protocol? Vraag dan een offerte aan. Of leer uw werknemers omgaan met agressie op het werk via deze training.

Direct offerte aanvragen 

klacht

Stel een klachtencommissie in voor uw bedrijf

In sommige situaties is ongewenst gedrag op de werkvloer zo ernstig dat het noodzakelijk is om een officiële klacht in te dienen bij de klachtencommissie van uw bedrijf. De klachtencommissie is een verplicht onderdeel van het PSA-beleid. ArboNed helpt u bij het formeren ervan. Meer informatie.

Direct offerte aanvragen

Voor iedere situatie een passende aanpak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat uw werknemer uitvalt wegens psychische klachten. Met de hulp van de bedrijfsmaatschappelijk werker voorkomt u dat het zo ver komt.

conflict

Voorkom escalatie van een conflict

In iedere werkomgeving komen confrontaties voor. Dit kan leiden tot een conflict en soms zelfs tot verzuim. De bedrijfsmaatschappelijk werker kan escalatie van het conflict voorkomen en arbeidsverhoudingen helpen herstellen. Ook kunt u bij ons trainingen volgen over conflicthantering of mediation.

Meer informatie

werkdruk

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Maar liefst één derde van het verzuim heeft een psychische achtergrond. De bedrijfsmaatschappelijk werker coacht uw werknemer, die aan de slag gaat met een persoonlijk actieplan. Zo voorkomt u (langdurige) uitval door psychische klachten bij uw werknemer. Lees meer.

Direct offerte aanvragen

privézorgen

Psychosociale hulp bij calamiteiten

Met de Calamiteitenservice is psychosociale hulp voor slachtoffers of getuigen van een ongeluk, overval of geweldsdelict snel ter plaatse. Zo kunt u (langdurige) uitval van werknemers voorkomen. De Calamiteitenservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. 

Direct offerte aanvragen

Samenwerken aan een gezonde werksfeer

Werk binnen uw organisatie of team, samen met onze arbeids- en organisatiedeskundige, aan een gezonde werkdruk en een goede sfeer. Zo zijn en blijven uw werknemers met plezier aan het werk, is er minder verzuim en minder verloop. En uw PSA-beleid komt goed tot uitdrukking in uw organisatie. Onze arbeids- en organisatiedeskundige helpt u in 1,5 uur op weg (€ 250 exclusief btw, inclusief reiskosten). Vraag direct een offerte aan, of neem contact op met uw vaste contactpersoon of salessupport voor meer informatie.

Offerte aanvragen Meer informatie

werksfeer

Duurzaam herstel en re-integratie

Valt uw werknemer toch uit met psychische klanten, dan is er voor iedere situatie een passende aanpak. De bedrijfsmaatschappelijk werker helpt uw werknemer met psychosociale begeleiding en coaching. Er is een nauwe samenwerking met de bedrijfsarts om uw werknemer snel en duurzaam te re-integreren. 

Meer informatie

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)

Startpunt voor uw PSA-beleid is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u de risico's binnen uw bedrijf in kaart, zodat u de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. Lees hier alles over de RI&E.

Trainingen

Binnen het thema PSA biedt ArboNed diverse (in-company) trainingen van één dag:

Alle trainingen

Veelgestelde vragen en antwoorden over PSA en de vertrouwenspersoon

Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden over psychosociale arbeidsbelasting en de vertrouwenspersoon.

Voorkomen kun je het niet altijd, maar als de werkgever een vertrouwenspersoon een belangrijke rol geeft binnen de organisatie kun je de situatie wel verzachten. Als je met elkaar afspreekt: ‘zo gaan we met elkaar om en dit tolereren we niet’, dan geef je een duidelijk signaal af. Het is dan ook makkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Marcel Oldenhuizing, vertrouwenspersoon ArboNed
map

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen