PSA

Beperk de risico's van psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

  • Voorkom uitval door ongewenst gedrag

  • Verminder verzuim

  • Verlaag de kosten

  • En voldoe aan uw wettelijke verplichtingen

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Ongewenst gedrag in een organisatie verpest de sfeer en uw mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Als werkgever bent u bovendien verplicht grensoverschrijdend gedrag en werkdruk (samenvattend: psychosociale arbeidsbelasting, PSA) te voorkomen. Lees er hier alles over.

PSA-beleid: ongewenst gedrag aanpakken en voorkomen

De aanpak op ongewenste situaties, zoals pesten of discriminatie, legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid. Een PSA-beleid helpt verzuim te voorkomen en zorgt ervoor dat werknemers met plezier aan het werk kunnen zijn én blijven.

Zelf uw PSA-beleid vormgeven? Download dan onze PSA-checklist. Regelt u het liever snel en eenvoudig bij ons? Als u 35 of minder werknemers heeft kiest u de PSA-module voor € 7,50 per werknemer per jaar. Heeft u meer dan 35 werknemers in dienst? Dan is het voordeliger als onze bedrijfsmaatschappelijk werker u helpt bij het uitwerken van uw PSA-beleid. Zo weet u zeker dat uw beleid psychosociale arbeidsbelasting staat als een huis en zijn én blijven uw mensen met plezier aan het werk. 

Meer informatie

 

 

 

Is uw PSA-beleid op orde?

PSA-checklist

pdf, 148.3 kB
Onderdelen PSA-beleid

vertrouwenspersoon

Kunnen bouwen op uw vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een goed PSA-beleid. Het verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen en zo werkt u aan een goede werksfeer en houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar. Bij ArboNed kunt u een externe vertrouwenspersoon inhuren. Deze heeft veel kennis en ervaring, is onafhankelijk en objectief.

Direct afsluiten Meer informatie

protocol

Een protocol ongewenste omgangsvormen en werkdruk opstellen

Het protocol is onderdeel van een goed PSA-beleid. Hierin maakt u voor uw werknemers duidelijk hoe u binnen uw organisatie omgaat met ongewenst gedrag. ArboNed biedt een uitgebreid protocol ongewenste omgangsvormen en werkdruk aan. Hiermee bent u verzekerd dat het voldoet aan de wettelijke eisen.

Direct afsluiten  Meer informatie

klacht

Stel een klachtencommissie in voor uw bedrijf

In sommige situaties is ongewenst gedrag op de werkvloer zo ernstig dat het noodzakelijk is om een officiële klacht in te dienen bij de klachtencommissie van uw bedrijf. De klachtencommissie is een verplicht onderdeel van het PSA-beleid. Bij ArboNed kunt u de toegang tot een deskundige klachtencommissie regelen. 

Direct afsluiten  Meer informatie

Calamiteitenservice

Psychosociale hulp bij calamiteiten

Met de Calamiteitenservice van ArboNed is psychosociale hulp voor slachtoffers of getuigen van een ongeluk, overval of geweldsdelict snel ter plaatse. Zo kunt u (langdurige) uitval van werknemers voorkomen. De Calamiteitenservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Toegang regelen tot de Calamiteitenservice is kosteloos. U ontvangt pas een factuur bij het inzetten van onze professionals. 

Direct afsluiten Meer informatie 

PSA-module voor bedrijven met max. 35 werknemers:
alles in één keer goed geregeld

Heeft u 35 of minder werknemers? Regel dan snel en eenvoudig een helder en wettelijk verplicht PSA beleid met onze PSA-module. Voor € 7,50 per werknemer per jaar zijn én blijven uw mensen met plezier aan het werk.

U kunt rekenen op: 

  • Alle beleidsverklaringen, hulpmiddelen, professionals, en maatregelen om te kunnen voldoen aan uw verplichtingen.
  • Minder kans op verzuim(kosten).
  • Een vaste, deskundige vertrouwenspersoon uit uw regio.
  • Toolkit om medewerkers te informeren en ongewenst gedrag en werkdruk te voorkomen.
  • Direct toegang tot een vertrouwenspersoon of klachtencommissie.

Meer informatie  Direct afsluiten

Mijn organisatie-expert: uw partner op weg naar duurzaam inzetbare medewerkers

Elke organisatie heeft een ambitie, die richting geeft aan al het handelen. Voor het waarmaken van die ambitie zijn bevlogen en vitale mensen nodig. Bevlogen werknemers zijn productiever, efficiënter, verzuimen minder, en maken minder fouten/ongelukken. Dit leidt uiteindelijk tot meer winst, minder verloop en meer groei.

Kunt u op dit gebied coaching en concreet advies gebruiken? Schakel dan laagdrempelig een ervaren arbo-deskundige in: Mijn organisatie-expert. Zo zijn en blijven uw werknemers met plezier aan het werk, is er minder verzuim en minder verloop. En komt uw PSA-beleid goed tot uitdrukking in uw organisatie. Mijn organisatie-expert helpt u in 2, 4 of 8 uur (op locatie of telefonisch) op weg. 

Meer informatie Direct afsluiten 

Mijn organisatie-expert

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)

Startpunt voor uw PSA-beleid is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u de risico's binnen uw bedrijf in kaart, zodat u de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. Lees hier alles over de RI&E.

Trainingen

Binnen het thema PSA biedt ArboNed diverse (in-company) trainingen van één dag:

Alle trainingen

Veelgestelde vragen en antwoorden over PSA en de vertrouwenspersoon

Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden over psychosociale arbeidsbelasting en de vertrouwenspersoon.

Voorkomen kun je het niet altijd, maar als de werkgever een vertrouwenspersoon een belangrijke rol geeft binnen de organisatie kun je de situatie wel verzachten. Als je met elkaar afspreekt: ‘zo gaan we met elkaar om en dit tolereren we niet’, dan geef je een duidelijk signaal af. Het is dan ook makkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Marcel Oldenhuizing, vertrouwenspersoon ArboNed
map

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen