
Samen aan de slag?
Heeft u het idee dat werkstress een probleem is in uw bedrijf? Maar weet u niet precies hoe u het zelf kunt oplossen? Pak het dan op met onze professionals. Zo bevordert u het werkplezier, houdt u uw mensen vitaal en voorkomt u verzuim.

Herken de signalen en ga het gesprek aan:
Herkent u deze signalen? Kom dan direct in actie om verzuim te voorkomen.
- Uw werknemer voelt zich moe, komt mat over en heeft een lagere productiviteit.
- Vraag hem eens naar de hersteltijd na het werk. Hersteltijd langer dan een uur is een belangrijk signaal dat kan duiden op stressklachten.
- Uw werknemer wordt steeds cynischer over de werkdruk, de werkactiviteiten en heeft veel moeite met veranderingen.
- Uw werknemer is vaker ontevreden en sneller geïrriteerd dan anders.
- Uw werknemer heeft steeds meer lichamelijke klachten. Een eventueel doktersbezoek draagt niet structureel bij tot herstel en beter functioneren.
- Uw werknemer meldt zich vaker ziek.
Ziet u symptomen van werkstress? Zo gaat u het gesprek aan:
- Bespreek tijdens functioneringsgesprekken waar uw werknemer energie van krijgt op het werk en hoe het met het energieniveau zit in vergelijking met de afgelopen jaren. Bekijk samen de planning en/of het takenpakket en of deze bijgestuurd kunnen worden.
- Vraag naar de oorzaken als u merkt dat uw werknemer afstand neemt van het werk of energieverlies toont.
- Ga tussentijds met uw werknemer in gesprek als deze langer of vaker mat blijft overkomen, en minder initiatief neemt dan anders.
- Vraagt uw werknemer om meer waardering of beloning, dan is het belangrijk te checken of het hier inderdaad om gaat. Het kan ook een signaal zijn dat hij te weinig steun van u of van de collega’s ervaart, óf dat het werk onvoldoende aansluit bij de basisbehoefte.
- Uit uw werknemer structureel meer kritiek dan gebruikelijk en toont hij minder betrokkenheid, dan helpt het om uw zorg uit te spreken dat de werknemer ‘op afstand raakt’. Vraag hem wat hij en u kunnen doen om weer tot betrokkenheid te komen.
Burn-out symptomen: vermoedt u een (dreigende) burn-out?
- Vraag in algemene termen naar de hersteltijd na het werk. Na hoeveel tijd na het werk kan een werknemer weer andere activiteiten ondernemen? Een hersteltijd langer dan een uur is een symptoom van stress en een werknemer die regelmatig na het werk niets meer doet, of zelfs het hele weekend nodig heeft om bij te komen, vertoont symptomen van een (dreigende) burn-out.
- Check bij de werknemer de balans tussen taken die energie kosten en werkzaamheden die energie geven. Als hij te veel taken heeft die energie vragen, zit hem dit dam in het werk of in de persoonskenmerken van de werknemer? Denk aan zaken als geen nee durven zeggen, onvoldoende doseren of taken durven afwisselen.
- Schakel tijdig een bedrijfsarts of andere professional in, als de werknemer symptomen vertoont van een burn-out.
- Ook bij verzuim door stress en bij een verwijzing van de werknemer naar professionele hulp, is het belangrijk dat u de regie houdt. Onderhoudt goed contact met uw werknemer, denk mee over het aanbieden van passend werk en over toewerken naar haalbare oplossingen.