Vertrouwenspersoon (online)

Leer over de rol van een interne vertrouwenspersoon in een praktische ééndaagse basistraining
 • In korte tijd praktische basiskennis opdoen
 • Vaardigheidstraining met gesprekstechnieken
 • Bekwame docent met jarenlange ervaring in de thematiek
 • Direct aan de slag met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk
€ 698
50% korting voor een collega* (Exclusief btw)
1 dag
Vragen? 030 299 63 63
 1. Over de training
 2. Resultaat
 3. Voor wie?
 4. Programma
 5. Aanpak
 6. Kosten
 7. Direct inschrijven

Over de training

Als werkgever wilt u uw werknemers een sociaal veilige werkplek bieden, zonder discriminatie, seksuele intimidatie, agressie of geweld. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon helpt hierbij. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is ook een invulling van de zorgplicht rond psychosociale arbeidsbelasting (PSA), genoemd in de Arbowet. Na de online training weet de vertrouwenspersoon hoe hij werknemers opvangt, begeleidt bij een melding of een klacht en adviseert of verwijst naar professionele hulpverlenersOnze trainers hebben jarenlange ervaring als vertrouwenspersoon en zijn actief bij verschillende organisaties. Wij bieden deze training ook aan op fysieke locaties. Lees hierover meer.

Resultaat

Na de online training weet u alles over:

 • Het soort meldingen en klachten van agressie en geweld, pesten, discriminatie, seksuele intimidatie (ongewenst gedrag)
 • De rol en (wettelijke) taken van een vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag
 • Hoe de vertrouwenspersoon zich profileert en kenbaar maakt (binnen en buiten de organisatie)
 • De taken en de positionering van de vertrouwenspersoon.

Na de training bent u in staat om gesprekken te voeren als vertrouwenspersoon en medewerkers te adviseren over het vervolg na een melding. De trainer komt uit de arbo-praktijk en heeft ervaring bij vele organisaties en branches.

Uw organisatie heeft na de training een gedegen opgeleide vertrouwenspersoon in huis die op de hoogte is van de laatste inzichten en kennis op zijn of haar vakgebied.

Voor wie

De Arbowetgeving verplicht iedere werkgever een beleid Psychosociale Arbeidsbelasting te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een invulling van deze verplichting. 

Neemt u in uw organisatie de functie van vertrouwenspersoon op zich? Dan is deze training geschikt voor u. Specifieke voorkennis is niet vereist, wel is het belangrijk dat u het vertrouwen heeft van uw organisatie.

Programma

Deze eendaagse training duurt van 9.30 tot 17.00 uur. Deze is training is online met real-time interactie. Iedereen volgt de training dus op het hetzelfde moment met een professionele trainer, alleen bevinden de deelnemers zich niet op eenzelfde fysieke plaats. Deze virtual clasrooms vinden plaats via Microsoft Teams. 

Tijdens de dag komen door middel van korte video's aangevuld met praktijkervaring van de trainer de volgende thema's aan bod:

 • Wat is psychosociale arbeidsbelasting, welke klachten en oorzaken van verzuim hangen hiermee samen?
 • Wettelijk kader
 • Partijen en mechanismen
 • Rollen, taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon
 • Gesprekstechnieken

Bij elk thema is er een gelegenheid om vragen te stellen en kunt u het geleerde bespreken met de andere cursisten. Ook zijn er voldoende pauze's ingelast zodat u niet de hele dag achter het beeldscherm zit. Na het afronden van de training ontvangt u het ArboNed certificaat Vertrouwensmedewerker.

Literatuur

Tijdens de training kan verwezen worden naar de volgende literatuur:

Gids voor vertrouwenspersonen
een praktische handleiding
Cor van Duinhoven
ISBN 9789462155510
Geactualiseerde 2e druk, 2017
Kosten:  €54,95 (bol.com)

Dit boek ontvangt u gratis bij deelname aan de training en wordt voorafgaand aan de training naar uw adres gestuurd.

Trainers

Sheila Peeters

Sheila Peeters

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Sheila werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker, trainer, coach en vertrouwenspersoon. Door haar ervaring en kennis is ze deskundig op dit vakgebied en geeft ze voorbeelden en tips die aansluiten bij de praktijk.

Marcel Oldenhuizing

Marcel Oldenhuizing

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Marcel Oldenhuizing werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker bij ArboNed en wordt ingezet als externe vertrouwenspersoon bij het midden- en kleinbedrijf. Door zijn jarenlange ervaring en uitgebreide kennis is hij zeer deskundig op dit vakgebied.

Geerke Hopman

Geerke Hopman-van Voorthuijsen

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Geerke Hopman-van Voorthuijsen werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker en externe vertrouwenspersoon bij ArboNed. Ze deelt haar kennis en jarenlange ervaring. Hiermee krijg je een concreet beeld van de vertrouwenspersoon in de praktijk.

Aanpak

Kennen en kunnen gaan hand in hand bij deze praktische online training. We behandelen de theorie aan de hand van online video's praktijkvoorbeelden. We maken interactief de vertaalslag naar uw praktijk en u oefent met casussen. U krijgt gerichte feedback en aanwijzingen die aansluiten bij wat u tegenkomt in de praktijk. Zo kunt u de geleerde kennis en vaardigheden meteen de volgende dag succesvol toepassen in uw eigen situatie.

De ervaren trainer werkt dagelijks met deze onderwerpen en heeft ervaring bij verschillende organisaties en branches. Zo bent u ervan verzekerd dat ook de vertaling naar uw dagelijkse praktijk gemaakt wordt.

Kosten

De kosten voor deze training zijn € 698. Voor dit bedrag ontvangt u:

 • de complete training + technische ondersteuning
 • het benodigde studiemateriaal en
 • een certificaat

*50% korting voor een collega
Meldt u zich aan met een collega, dan krijgt de tweede persoon 50% korting. Dit geldt voor één collega per volledig betalende deelnemer voor dezelfde training op dezelfde dag.