Vertrouwenspersoon van ArboNed

Sociale zorg medewerker

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een goed PSA-beleid. Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief en heeft veel ervaring en kennis op dit gebied. Het verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen en zo werkt u aan een goede werksfeer en houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar. 

Heeft u 35 of minder werknemers? Kies dan voor de PSA-module.

laten-doen

Heeft u als ondernemer onvoldoende kennis van preventieve arbozaken, wilt u uw tijd en aandacht liever besteden aan uw business, maar wel zeker zijn dat u voldoet aan de Arbowet? Dan nemen onze professionals u graag de nodige zorg uit handen. Meer over onze ondersteuningsniveaus.

 • U besteedt aandacht aan PSA, al jaren een van de grootste arbeidsrisico’s.
 • U pakt ongewenst gedrag aan.
 • U biedt werknemers de mogelijkheid een vertrouwenspersoon in te schakelen en misstanden te melden.

Voordelen vertrouwenspersoon van ArboNed 

Een melding van ongewenste omgangsvormen moet u als werkgever altijd serieus nemen. Maar het kan voor een slachtoffer lastig zijn over de problemen te praten. Bij een vertrouwenspersoon van ArboNed kan uw werknemer zijn verhaal onbelemmerd kwijt en krijgt hij advies om verzuim te voorkomen. De externe vertrouwenspersoon is bekend met uw onderneming, maar is onafhankelijk en kijkt met een open blik naar de situatie.

Een werknemer kan zelf, zonder de leidinggevende in te lichten, de vertrouwenspersoon inschakelen. Samen bekijken ze het probleem, bespreken ze wat de werknemer zelf heeft ondernomen en bepalen de vervolgstappen. De vertrouwenspersoon helpt de werknemer om te gaan met het ongewenste gedrag. Naast een luisterend oor biedt hij ondersteuning bij het bespreekbaar maken van het probleem binnen de onderneming. Alles wat besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim.

Zo werkt het:

 • Na het afsluiten van een externe vertrouwenspersoon (pakket Vertrouwd) neemt onze deskundige vertrouwenspersoon bij u in de buurt contact met u op voor een kennismakingsgesprek.
 • Als het na het kennismakingsgesprek klikt met de vertrouwenspersoon stelt u uw werknemers op de hoogte, met de directe contactgegevens.
 • De vertrouwenspersoon komt alleen in actie na een melding. Dit wordt achteraf op uurbasis (€ 175,50 per uur) gefactureerd.
 • Na een jaar stelt de vertrouwenspersoon een jaarrapport op. Hierin meldt de vertrouwenspersoon het aantal meldingen en de aard van de meldingen. Uiteraard is vanwege privacy het jaarrapport niet herleidbaar naar werknemers. 

Protocol ongewenste omgangsvormen 

In het protocol ongewenste omgangsvormen maakt u voor uw werknemers duidelijk hoe u binnen uw organisatie omgaat met ongewenst gedrag. U kunt dit protocol afsluiten bij de Vertrouwenspersoon van ArboNed. Met het protocol maakt u direct duidelijk hoe u binnen uw organisatie omgaat met ongewenst gedrag. Op die manier krijgen ongewenste omgangsvormen binnen uw bedrijf minder kans en het verlaagt de kans op meldingen bij de externe vertrouwenspersoon. Ook heeft u gelijk toegang tot de klachtencommissie via ArboNed geregeld.

Meer lezen

Wat de ArboNed vertrouwenspersoon biedt  

 • U besteedt aandacht aan PSA, al jaren een van de grootste arbeidsrisico’s.
 • U pakt ongewenst gedrag aan.
 • U biedt werknemers de mogelijkheid een vertrouwenspersoon in te schakelen en misstanden te melden.
 • U toont uw betrokkenheid als werkgever.
 • Minder kans op uitval, een conflict en escalatie.

Direct afsluiten

Heeft u 35 of minder werknemers? Kies dan voor de PSA-module.

Heeft u hier vragen over?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons

030 299 62 77

Belafspraak

inplannen


Onderdeel van

Psychosociale arbeidsbelasting

psa
Ongewenst gedrag in een organisatie verpest de sfeer en uw mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Daarom moet u als werkgever grensoverschrijdend gedrag en werkdruk (samenvattend: psychosociale arbeidsbelasting, PSA) zoveel mogelijk voorkomen.

Vertrouwenspersoon

psa slotje
Wilt u uw medewerkers veilig, gezond en met plezier aan het werk houden? Zorg dan voor een actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u alle arbeidsrisco’s in kaart, zodat u deze gericht aan kunt pakken.