Voorkom psychisch verzuim

Voorkom psychisch verzuim

Ruim 14% van werkend Nederland heeft burn-out klachten en ruim een derde van het werkgerelateerde verzuim komt door werkdruk/werkstress. De gemiddelde verzuimduur bij een burn-out is 242 dagen. Preventie is van groot belang, maar hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Wie is verantwoordelijk

Bij het ontstaan van verzuim door psychische klachten is de oorzaak soms punt van discussie tussen werkgever en werknemer. Zijn de klachten privé- of werkgerelateerd, en wie is er verantwoordelijk voor het ontstaan van de klachten?

In de traditionele aanpak ligt de focus vooral bij de werknemer. De werknemer is verantwoordelijk zijn functie naar behoren te vervullen en zorg te dragen voor zijn eigen (psychische) belastbaarheid. Maar wat als de werknemer dit niet meer kan?

Preventie start bij signalering

Uit onderzoek blijkt dat mensen bij langdurige stress de oorzaken vaak niet goed aanpakken. Ze gaan bijvoorbeeld piekeren, vermijden of ontkennen. Een werknemer kan hierin vastlopen tenzij iemand anders signaleert dat er iets mis is. Een werkgever kan hierin een rol vervullen, door eenvoudigweg te vragen: “Gaat het wel met je?”

Stress; wat moet ik ermee?

De meeste werkgevers zijn ondernemers en die willen vooral gewoon kunnen ondernemen. Psychische klachten zijn vaak een ver-van-mijn-bed-show. Het is niet tastbaar en van buitenaf niet te zien, dus wat kun je er als ondernemer mee?

Heel veel, blijkt in de praktijk. Als je als werkgever maar weet waarop je moet letten. Signalen van werkstress en dreigend psychisch verzuim is op de dagelijkse werkvloer vaak goed te zien als je weet waarnaar je moet kijken. Mensen uiten hun stress vaak in gedrag en emotie.

Naast de te herkennen signalen is het belangrijk meer te weten over stress in het algemeen en hoe dit de productiviteit en efficiëntie van werknemers beïnvloedt. Gezond, tevreden en efficiënt werken is toch beter dan 242 dagen verzuim?

Training: omgaan met verzuim door stress

ArboNed biedt werkgevers een training speciaal gericht op kennis over werkstress, signaleren van dreigend psychisch verzuim en praktische vaardigheden hoe dit onderwerp bespreekbaar te maken met werknemers.

Meer informatie over de training