De ergonoom als specialist

De (register) ergonoom zet zijn specialistische kennis in voor het beperken van de fysieke overbelasting die uw werknemers ervaren. Op die manier helpt hij organisaties bij hun duurzame inzetbaarheid, het vergroten van de productiviteit van hun medewerkers en het maximaal benutten van hun middelen.

ergonoom

Advisering en onderzoek

Organisaties schakelen een ergonoom in voor advies over werkplekken, werkprocessen en de werkomgeving. Dit kan zowel preventief als bij klachten. De ergonoom kan ook onderzoek doen naar andere factoren die van invloed zijn op lichamelijke belasting en klachten en bijvoorbeeld 'belastingsprofielen' opstellen.

De ergonoom adviseert op een breed vlak en kijkt naar fysieke belasting op afdelingsniveau, individueel niveau en bedrijfsniveau. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Werkplekinrichting.
  • Eisenpakket voor meubilair en hulpmiddelen.
  • Nieuwbouw, verbouwing en verhuizing.
  • Ontwikkeling van nieuwe kantoorconcepten, zoals flexwerk, thuiswerk en hybride werken.

Training en voorlichting

De ergonoom doet onderzoek bij u in het bedrijf, geeft advies en gaat samen met u aan de slag om de werkzaamheden op het gebied van fysieke belasting te optimaliseren. 

Daarnaast draagt de ergonoom graag zijn kennis over via voorlichtingen en instructies. Denk hierbij aan trainingen of instructies over beeldschermwerk, fysieke belasting, voertuigen, mobiele arbeidsmiddelen of een auto-instructie. Ook voor de trainingen preventiemedewerker, (beeldscherm)consulent en ergocoach bent u bij de ergonoom aan het juiste adres.

Het verschil tussen een ergonoom, veiligheidskundige, arbeidshygiënist en arbeidsdeskundige

Vaak wordt ons gevraagd wat nu precies het verschil is tussen een ergonoom, een veiligheidskundige, een arbeidshygiënist en een arbeidsdeskundige. Het gaat echter niet zozeer om de verschillen, maar meer om wat ze dankzij hun samenwerking voor u kunnen betekenen.

Alle risico's in beeld

De diverse consultants vullen elkaar aan en brengen zo alle risico’s binnen uw organisatie goed in beeld. Op die manier kunt u gezondheidsklachten, ongevallen en daarmee verzuim voorkomen. Zou houdt u uw werknemers duurzaam inzetbaar.

Veiligheidskundige, arbeidshygiënist en ergonoom

De veiligheidskundige houdt zich vooral bezig met veiligheid, machines en gebouwtechnische aspecten. De arbeidshygiënist kijkt vooral naar risico’s die te maken hebben met gevaarlijke stoffen, geluid en trillingen. De ergonoom let voornamelijk op fysieke belasting en de inrichting van de werkplekken. De ergonoom heeft vaker dan de andere consultants direct contact met individuele werknemers.

Arbeidsdeskundige en ergonoom

Zowel de ergonoom als de arbeidsdeskundige komen langs bij uw werknemer voor een werkplekonderzoek.

  • De ergonoom brengt de fysieke belasting van de werkzaamheden in kaart. Vervolgens brengt hij advies uit over hoe u deze omstandigheden kunt optimaliseren.
  • De arbeidsdeskundige maakt een inschatting van de verhouding tussen de belasting en de belastbaarheid van uw medewerker. Blijken de eigen werkzaamheden niet meer passend? Dan onderzoekt de arbeidsdeskundige of er binnen het bedrijf andere werkzaamheden zijn die de medewerker wel kan doen.

De voordelen van een ergonoom op een rij

  • De ergonoom werkt vooral bij u op locatie, zodat hij goed inzicht krijgt in de werkzaamheden en samen met u tot verbetervoorstellen kan komen.
  • Hij denkt met u mee over manieren waarop u de fysieke belasting binnen uw bedrijf kunt verlagen.
  • Hij adviseert u in het kader daarvan over mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen.
  • Hij heeft aandacht voor bewustwording bij werknemers: wat kunnen zij zelf doen om de fysieke belasting te verlagen?
  • Hij helpt u in kaart te brengen hoe uw werknemers kunnen doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Hij schakelt waar nodig collega-consultants in voor aanvullende adviezen. Dit kunnen naast de genoemde specialisten ook de arbeids- en organisatiedeskundige en de vitaliteits- en gezondheidsdeskundige zijn.

Meer informatie?

ArboNed is een vooraanstaande en professionele dienstverlener, die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor bedrijven verzuim kunnen verlagen en voorkomen. Voor informatie over de inzet van een ergonoom neemt u contact op met ArboNed via 030 299 62 77 of salessupport@arboned.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…
10 minuten