Gehoorzorgprogramma

Gehoorschade, oftewel lawaaislechthorendheid, is al jaren de meest gemelde beroepsziekte. Dagelijks worden zo’n 900.000 werknemers blootgesteld aan schadelijk geluid. Deze aandoening kan niet worden genezen, maar kunt u als werkgever wél voorkomen.

Leaflet

Gehoorzorgprogramma

pdf, 86.9 kB

Feiten

  • 1.000.000 Nederlanders heeft last van oorsuizen
  • 900.000 werknemers worden dagelijks blootgesteld aan schadelijk geluid
  • 40% van de werkgerelateerde verzuimmeldingen betreft lawaaislechthorendheid
  • 90% van deze meldingen komen uit de bouw en industrie
  • De risicogrens is in de Arbowet vastgesteld op 80 decibel
  • Vanaf 85 decibel zijn werknemers verplicht om gehoorbescherming te gebruiken

Risicogroepen

Werknemers uit de bouw en industrie lopen een verhoogd risico op gehoorschade, net als jongeren als gevolg van het luisteren naar harde muziek (bronnen: NCvB en Nationale Hoorstichting). Maar ook muzikanten, vrachtwagenchauffeurs en politieagenten worden veelvuldig blootgesteld aan lawaai. Wanneer u de risico’s die zij lopen kent, kunt u deze tijdig aanpakken en beperken.

Ook gedrag speelt een rol

Veilig werken is niet alleen een kwestie van geluidsarme machines, duidelijke instructies en beschermingsmiddelen. Veilig gedrag is net zo belangrijk. Gehoorbescherming is daarom ook verantwoordelijkheid van de werknemer. Beschermende maatregelen op het werk kunnen gehoorschade niet voorkomen als het gehoor in de vrije tijd niet wordt beschermd, en andersom.

Multidisciplinaire aanpak

Het gehoorzorgprogramma van ArboNed is een multidisciplinaire aanpak en richt zich op geluid, gehoor, gehoorbescherming én gedrag. U krijgt praktische tips en concrete adviezen om het risico op lawaaislechthorendheid te verkleinen of zelfs te voorkomen. En door ook te focussen op het gedrag van uw werknemers, creëert u betrokkenheid en draagvlak.

Altijd een advies op maat

Welke vorm het beste bij uw organisatie past, is afhankelijk van uw situatie én van uw doelstellingen. Onze consultants maken graag een passend aanbod. Bijvoorbeeld voor een compleet gehoorzorgprogramma. Of het implementeren van losse onderdelen in uw PMO of eigen gezondheidsprogramma’s.

Direct ePMO afsluiten