Foppe de Haan in Emmen: "Een goed team heeft een visie en spelregels om dat te bereiken nodig"

Foppe de Haan

Op frisse donderdagochtend vieren we onze verjaardag in het FC Emmen Stadion. We bestaan 25 jaar dus het is feest! Klanten kunnen korte gezondheidschecks doen, een VR-spel over stress spelen, kantoormeubilair voor een dynamische werkomgeving testen, aan de slag met BHV in de hele organisatie, kennismaken met de professionals van ArboNed én genieten van een heerlijk ontbijt. Als klap op de vuurpijl deelt toptrainer Foppe de Haan zijn visie en ervaringen over hoe je het beste uit een individu en een team haalt, ook op de werkvloer. 

Foppe tijdens zijn speech

Tandenpoetsen op één been

"Eén van de belangrijkste dingen is bewegen. Minimaal een half uur bewegen per dag waarvan twee tot drie keer buiten adem raken, dat moet eigenlijk iedereen doen. En mijn vrouw kijkt me altijd raar aan maar weet je hoe ik mijn tanden poets? Op één poot. Hartstikke goed voor je balans en je gewrichten." De 75-jarige Foppe de Haan begint zijn speech eerst met een paar bewegingstips. Maar het gaat verder dan alleen fysieke gezondheid volgens hem: "Gezondheid is veel meer dan fit zijn. Hoe voel je je mentaal? Ben je op je plek? Ben je gelukkig? Want je kunt fysiek trainen wat je wil, als je de goede voorwaarden niet schept, heb je er niets aan."

Fysiek gezond

Foppe lijkt in zijn verhaal soms van de hak op de tak te springen maar er zit wel een duidelijke lijn in: het scheppen van een team waarin ook het individu floreert. Het maakt dan niet uit in welke sport. Bijvoorbeeld het wielrennen dat Foppe uitgebreid als voorbeeld neemt, laat hij zien dat het individu wint omdat het team goed staat. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven volgens hem: "Iedereen heeft een team, of je nu met 2 of met meer dan 100 werknemers werkt. Hoe zorg je er voor dat de persoon belangrijk is en zich zo voelt zodat het team sterker wordt? Daar zijn verschillende dingen voor nodig: visie, energie, vooruit denken, flexibiliteit, kwaliteit."

De hân oan ‘e ploech en de blik foarût 

Foppe heeft deze kernkwaliteiten samengevat in de vijf F's van Foppe. "Die heb ik ergens van geleend hoor maar ik geloof hier in. Het zijn Engelse woorden anders klopt het niet met de vijf F's, uiteraard had ik ze liever in het Fries gehad" lacht Foppe. Hij neemt de gasten mee in zijn ervaringen, ook buiten het voetbal. Zo vertelde hij over Wiepke van de Lageweg, Friese paardenfokker. Toen één van zijn toppaarden, net Olympisch goud gewonnen, dood in de stal werd aangetroffen was de stoeterij in paniek. Ze keken allemaal naar hem. "En weet je wat hij zei: 'De hân oan ‘e ploech en de blik foarût'. Fries voor handen aan de boeg en vooruit. Toen wisten zijn werknemers: ok, de baas is niet verslagen dus wij ook niet." Voor hem was dat een schoolvoorbeeld voor de derde F: Future, toekomst gericht denken.

gasten

Zo ging Foppe ook uitgebreid in op de andere F's: Feeling ("je hart en je ziel moeten erin liggen, elke dag als je de deur van het werk open doet"), Function ("ieders taak is belangrijk en je moet je blijven ontwikkelen"), Feedback ("neem elke dag de tijd om te vertellen waar mensen aan toe zijn. Dat duurt geen half uur, ben je gek. Hoogstens vijf minuten, of schudt iemand even de hand en zeg: je doet het goed") en Fun ("Ik heb heel veel lol gehad in mijn leven en ik ben maar één dag ziek geweest").

Verzuim verlagen

Aanleiding voor de bijeenkomst is uiteraard het 25-jarig bestaan, maar ook de zorgelijke stijging van de verzuimcijfers de laatste jaren. Ook in de regio Noord waar de verzuimcijfers relatief gezien erg hoog zijn. Het goede nieuws is dat werkgevers die stijging wel een halt kunnen toeroepen, vertelt regiomanager Marjon Veentjer. Door in te zetten op preventie, via een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en Preventief medisch onderzoek (PMO).

marjon
Regiomanager Marjon Veentjer

Het PMO staat centraal op het Vitaliteitsplein. De aanwezige klanten kunnen hier onder meer een aantal health checks doen, die onderdeel zijn van het PMO.

health check
Gezondheidscheck op het vitaliteitsplein

25 jaar ArboNed

De eerste klantsessie was een groot succes. Uiteraard staan we het hele jaar stil bij ons 25 jaar bestaan. En wie jarig is, deelt uit! Bekijk onze speciale jubileum-pagina en maak kans op mooie cadeaus voor een gezond en vitaal bedrijf.

ArboNed bestaat 25 jaar

ontbijt

Gp groningen
Team ArboNed Groningen

health check

stress jam
VR stress jam van Vitalmindz