“Goed arbobeleid van belang voor werkgever én werknemers”

“Het is schrikbarend hoeveel bedrijven hun Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en Preventief medisch onderzoek (PMO) niet op orde hebben”, vindt Rolf Bouwman, adjunct directeur bij AG Ems Nederland in de Eemshaven. “Als het goed gaat met je personeel, heb jij het als ondernemer ook goed.”

Arbobeleid

AG Ems Nederland onderhoudt de veerdienst tussen de Eemshaven en het Duitse Waddeneiland Borkum. Het bedrijf begon in 1976 met twee werknemers in vaste dienst, inmiddels zijn dat er 9. Daarnaast zijn er 7 uitzendkrachten. Vooral de laatste 10 jaar groeide het bedrijf hard.

Rolf Bouwman is er adjunct directeur en onder meer verantwoordelijk voor arbozaken. “Een goed arbobeleid is belangrijk. Ik denk niet dat iedereen zich realiseert hoe hoog de kosten zijn van een zieke werknemer. Maar je hebt als werkgever ook een morele verplichting naar je werknemers toe. Zij moeten hun werkzaamheden in goede gezondheid kunnen doen.”

Arbeidsrisico’s verminderen

AG Ems gaat binnenkort aan de slag met het PMO en de RI&E is onlangs geactualiseerd. “Uit de RI&E zijn geen prangende zaken naar voren gekomen”, zegt Bouwman. “Er zijn gelukkig ook nog nooit ongelukken geweest. Nieuw personeel wordt heel goed begeleid, we gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen en voor het rijden met een heftruck hebben de werknemers een certificaat nodig.”

Het bedrijf doet er alles aan om de gezondheid van de werknemers te bevorderen en arbeidsrisico’s te verminderen. Ook de goede werksfeer draagt daar aan bij. “Als het heel druk is, weet je wat je aan elkaar hebt. Iedereen is goed op elkaar ingewerkt.”

25 jaar ArboNed

We spreken Bouwman in het stadion van FC Emmen, tijdens de jubileum ontbijt-bijeenkomst in het kader van het 25-jarig bestaan van ArboNed. “Een toplocatie, want ik ben wel een voetbalfan. En de voordracht van Foppe de Haan was inspirerend.”

AG Ems Nederland is al 25 jaar klant bij ArboNed. “Dankzij de deskundigheid op het gebied van gezondheid voor je personeel. En omdat ik er als werkgever een goede vraagbaak vindt. Dankzij bijvoorbeeld het open spreekuur met de bedrijfsarts kunnen onze werknemers ook altijd terecht met hun vragen. Mijn ervaring met onze arbodienst is alleen maar positief.”

Rolf Bouwman
Rolf Bouwman