'De persoonlijke aanpak en de landelijke dekking werkt voor ons erg prettig'

    16 april 2024 bijgewerkt

Verbinding houden met elkaar op afstand plus een business die keihard doorgaat. Dat zijn uitdagingen waar Hanzestrohm in deze tijden van corona mee te maken krijgt. Hoe ze daarmee omgaan en hoe ArboNed daarbij helpt, vertelt Karsten Dijkstra, HR manager.

Hanzestrohm

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen gelukkig is in zijn werk, en daar doen we moeite voor.” vertelt Karsten aan de telefoon. Hanzestrohm is gespecialiseerd in technische oplossingen voor bouw, industrie en infra, en een bekende naam in Zwolle. Het bedrijf is hier opgericht in 1951 en sindsdien flink gegroeid. Elke twee jaar organiseren zij een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO), uitgevoerd door Effectory. Die benoemde Hanzestrohm dan ook twee keer tot 'Beste werkgever'.

Luisteren naar je werknemers

En zo’n titel krijg je niet zomaar. Het betekent dat je echt luistert naar je medewerkers én aan de slag gaat met de antwoorden uit het MTO. Zo hebben ze dit jaar een gloednieuw pand geopend, gericht op gezond en vitaal werken. Karsten: “Het idee voor een nieuw pand ontstond vijf jaar geleden na het MTO.”

En nu, middenin in coronatijd, is het nieuwe pand geopend. Karsten: "Hier zijn geen kantoortuinen, maar iedereen heeft een eigen werkplek. Er is veel groen, er zijn informele settings waar je elkaar kunt ontmoeten en bijpraten, maar we hebben ook concentratieruimtes gecreëerd om ongestoord door te werken." Ook het nieuwe distributiecentrum is van alle gemakken voorzien, en beschikt over de nieuwste systemen voor het orderpicken.

Hanzestrohm

Hybride werken

“We kunnen niet wachten tot werknemers weer terug naar kantoor gaan, al zal het altijd een hybride vorm zijn. Deels thuis en deels op kantoor. We hebben uiteraard geïnvesteerd in thuiswerkplekken, maar we verwachten dat werknemers graag weer naar ons mooie duurzame kantoorpand gaan.”

Karsten Dijkstra, HR Manager bij Hanzestrohm

Karsten Dijkstra, HR Manager bij Hanzestrohm

Werken in coronatijd

Corona gooide niet alleen roet in het eten bij de opening van het nieuwe bedrijfspand. “Ook werkdruk en werkstress zijn extra aandachtspunten. We hebben gezien dat onze werknemers thuis nog langer en harder werken. Dat is een uitdaging, want we hebben ook meer werk dat verstouwt moet worden.

Toch zijn we hier scherp op vanuit onze afdeling. We geven het mee aan de leidinggevenden: vraag eens persoonlijk hoe het met iemand gaat. En als we een signaal krijgen dat het bij iemand lastig is, bellen we vanuit HR. Dan merk je dat mensen soms meer of eerlijker durven te vertellen hoe het gaat.”

Werkkostenregeling netto uitbetaald

En dat is één van de maatregelen die Hanzestrohm op dit moment heeft ingevoerd. Ze hebben een coronacrisisteam in het leven geroepen, ze organiseren korte pulsmeetings om werknemers kort bij te praten en hebben deels de werkkostenregeling gebruikt om de thuiswerkplek op orde te brengen.

“Nu staat het verbinding houden met elkaar op afstand, plus de uitdaging van het vele werk hoog op onze agenda. Vanuit Hanzestrohm zorgen we dan ook voor de nodige ontspanning. Zo volgden we bijvoorbeeld met collega’s een online kookworkshop onder leiding van Jonnie Boer van de Librije. Dit soort initiatieven gecombineerd met een persoonlijke aanpak werkt goed.” legt Karsten uit. 

Hanzestrohm

Arbowet

Hanzestrohm heeft een actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bood het Preventief medisch onderzoek (PMO) aan, belangrijke instrumenten uit de Arbowet. ArboNed was betrokken bij de uitvoering, want het is voor Hanzestrohm meer dan het vinkje halen voor de wet vertelt Karsten. “Je moet het gewoon doen. Maar de kunst is om je voordeel ermee te halen. De RI&E is voor ons een basis voor het arbobeleid. Met het nieuwe pand hebben we ook goed gekeken naar onze RI&E.

Hanzestrohm

Met het aanbieden van healthchecks krijg je zicht op het hele werknemersbestand. Hoe gezond zijn we met z’n allen? En ook daar bieden we oplossingen om de leefstijl te verbeteren, zoals het stimuleren van beweging door zit-stabureaus, fruit op het werk, een ommetje-app zodat je ook thuis dat rondje gaat lopen.”

Hanzestrohm en Zwolle

Hanzestrohm is klant van ArboNed. Karsten vertelt dat de persoonlijke aanpak van de vaste contactpersoon en de landelijke dekking prettig werkt. Want al is Hanzestrohm ontstaan in Zwolle, ze hebben vestigingen over het hele land. De band met deze regio blijft het sterkst. “Voor ons is het belangrijk dat wij ons technische talent hier in de regio houden. Daar werken we in samenwerkingsverbanden hard voor.”