Een gezond en vitaal ingenieursbedrijf met Brabantse roots

Wagemaker is een technisch ingenieursbedrijf dat op vele fronten werkt aan een gezonde en vitale werkomgeving. En dat gaat ze goed af met een verzuimpercentage van maar 1%. Hoe ze dat doen, vertellen ze hier.

Marathon van Eindhoven

“Wij vinden het belangrijk om in te spelen op de wensen en ambities van onze werknemers”, vertelt Gwenn van der Doelen, personeels- en salarisadministrateur bij Wagemaker. “We kijken naar de talenten en het carrièreplan van onze werknemers en combineren dit met de doelstellingen van onze organisatie. ”Zo worden frequent beoordelings- en loopbaangesprekken gevoerd waar wordt besproken hoe een werknemer zijn of haar talenten het best kan benutten of ontwikkelen. Deze korte lijnen tussen leidinggevenden en werknemers zijn volgens Gwenn belangrijk om in gesprek te blijven met de werknemers en om te weten wat er speelt onder de 75 werknemers.

Gwenn van der Doelen

Preventiemedewerker

Wagemaker is een kantooromgeving waar een statische werkhouding achter een beeldscherm een arbeidsrisico is. Naast haar functie als personeels- en salarisadministrateur is Gwenn ook preventiemedewerker binnen Wagemaker. “Ik ben goed op de hoogte van onze arbeidsrisico’s omdat ik ook de Risico-inventarisatie en –evaluatie heb opgesteld. Om klachten door beeldschermwerk te voorkomen, zorgen we dat er regelmatig van houding gewisseld kan worden, zijn onze bureaus in hoogte verstelbaar en zijn er speciale ‘Stokke-stoelen’ aanwezig voor mensen die daar gebruik van willen maken. Een groot aantal collega’s maakt ook regelmatig buiten een wandeling tijdens lunchtijd.”

Gemoedelijk bedrijf

Stress-gerelateerde klachten is ook een arbeidsrisico in een kantooromgeving maar gelukkig komt verzuim door psychische klachten niet veel voor bij Wagemaker. Gwenn legt uit: “Natuurlijk is het soms druk en werken we met projecten die op tijd opgeleverd moeten worden. Maar als bedrijf vinden we een goede werk-privé balans belangrijk. Zo letten we er ook op dat mensen op tijd verlof opnemen. Ik zie Wagemaker als een gemoedelijke organisatie, echt een familiebedrijf. Niemand is beroerd om een keer een stapje harder te lopen maar we laten niemand omkomen in het werk.”

Eigen stichting Fun2care

Naast de korte lijntjes op de werkvloer, het faciliteren van fruit in de lunchruimte en het letten op de juiste werkhouding, onderhoudt en beheert Wagemaker een eigen stichting: Fun2care. Het is ontstaan vanuit de behoefte om (regionale) initiatieven en projecten op maatschappelijk gebied te ondersteunen. Zo fietsten de werknemers van Wagemaker voor Natuurmonumenten, liepen ze mee in de Nacht van de Vluchteling, zwommen ze voor Spieren voor Spieren. “Het is een mooi initiatief dat ons verbindt. Iedere collega heeft op deze manier de kans om zijn een goed doel naar keuze in het zonnetje te zetten. Zo liepen we dit jaar mee aan de halve marathon van Eindhoven voor Jeugdsportfonds Eindhoven.”

Wagemaker

Vitaliteitsbeleid

Wagemaker heeft het vitaliteitsbeleid niet uitgeschreven maar door het arbobeleid op orde te hebben en met de eigen stichting zorgen ze voor werkplezier en motivatie. “Volgens mij is dat ook de tip,” zegt Gwenn, “wij weten wat er speelt, hebben persoonlijke aandacht voor onze medewerkers, nemen de tijd om individueel te adviseren en we stimuleren om in beweging te blijven, fysiek en mentaal. Wanneer iemand vanuit zijn of haar intrinsieke motivatie actie onderneemt is dat altijd positiever dan wanneer dit voorgeschreven is vanuit beleid.”

ArboNed ‘s-Hertogenbosch

Wagemaker is klant van ArboNed ‘s-Hertogenbosch. ArboNed ‘s-Hertogenbosch helpt mkb-ondernemers in de regio met alle (preventieve) arbozaken, zodat zij kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dagelijks staan we landelijk klaar voor 61.500 werkgevers en ruim 600.000 werknemers.

Meer over ArboNed 's-Hertogenbosch