Een passende oplossing voor een schilder die allergisch is voor verf

Wat als een schildersbedrijf te maken krijgt met een werknemer die mogelijk allergisch is voor verf? Het overkwam Schildersbedrijf De Vakbroeders. Een van hun vaste krachten is volledig arbeidsongeschikt verklaard, nu hij een allergie lijkt te hebben ontwikkeld voor verf en cement. De werknemer kan waarschijnlijk niet binnen het eigen bedrijf re-integreren, daarom zoekt De Vakbroeders samen met ArboNed en adviesbureau Passus naar een passende oplossing. 

De Vakbroeders - ArboNed

Helpen waar mogelijk

De Vakbroeders is een klein, hecht bedrijf. “We lijken wel familie,” zegt Samira Faïz, verantwoordelijk voor de administratieve en financiële werkzaamheden. “Dat maakt het extra vervelend als een van de jongens thuis komt te zitten met klachten die het gevolg lijken van een allergie. Het is een jonge werknemer die zich altijd voor meer dan honderd procent heeft ingezet voor ons bedrijf. De vennoten gaven dan ook meteen goedkeuring om hem te helpen waar mogelijk.”

Professioneel advies

Tot een half jaar geleden was Faïz niet bekend met het uitgebreide dienstenpakket van ArboNed. “We waren wel bij ArboNed aangesloten, maar hadden onze arbodienst nog niet nodig gehad. Zodra ik doorkreeg dat dit niet zomaar een ziektegeval was, heb ik contact opgenomen. Met name onze huidige casemanager bij ArboNed André Maessen is van grote toegevoegde waarde voor ons. Hij zoekt alles voor ons uit en geeft professioneel advies.”

Spoor 2 re-integratie

André Maessen koppelde De Vakbroeders aan adviesbureau Passus, dat samen met de werknemer kijkt naar zijn kwaliteiten, naar hoe hij zichzelf en zijn toekomst ziet en in welke branche hij mogelijk kan re-integreren. Ook helpen ze hem met solliciteren. 

Faïz: “Omdat terugkeer binnen ons bedrijf lastig wordt, stuurde ik al snel aan op werk buiten De Vakbroeders, re-integratie tweede spoor dus. Je wilt voorkomen dat zo’n jonge jongen onnodig lang thuiszit. Dan is het fijn dat er een partij is die hem helpt zijn toekomst op de rails te krijgen. En dankzij onze verzekering bij Nationale-Nederlanden krijgen we de kosten ook nog eens volledig vergoed.”

Samira Faïz - Vakbroeders

Aanvullend medisch onderzoek

Hoewel alles wijst op een allergie, willen alle betrokkenen zeker weten dat er geen andere externe factoren meespelen. Om die reden loopt er een aanvullend medisch onderzoek. 

Faïz: “Vooral voor de jongen zelf. Hij had echt zijn zinnen gezet op een toekomst als schilder. Dan is een allergie voor verf natuurlijk wel het laatste waarop je zit te wachten. Natuurlijk hopen we allemaal dat hij kan terugkeren binnen De Vakbroeders. Maar mocht dat niet lukken, dan doen we er samen met ArboNed alles aan om een goede nieuwe baan voor hem te vinden.”