Gezondheid en vitaliteit bij Zuidberg, van lasser tot directeur

  • 19 juni 2020 aangemaakt

Een snel groeiend, internationaal familiebedrijf met de wortels in de polder. Zuidberg is een technische machinefabriek met een eigen vestiging in Amerika. Zij werken volgens de ‘Lean’-filosofie. Hoe ze dat doen en wat het oplevert vertelt Gert Leusink, HR manager en business controller bij Zuidberg.

Zuidberg locatie

“Zuidberg heeft 375 mensen in dienst en we ontwikkelen en produceren hoogwaardige innovatieve producten voor eindgebruikers in de landbouw. 10% van ons personeelsbestand zijn engineers en in de fabriek werken we volledig geautomatiseerd met robots en cobots. Dat wil niet zeggen dat we mensen ontslaan, integendeel: we zoeken nog mensen. Werkhouding en ergonomie is een arbeidsrisico in de fabriek en op kantoor. Dat minimaliseren wij door in de fabriek te werken met taakroulatie, je staat niet altijd aan dezelfde lijn. Ook controleren de werknemers zelf hun eigen producten. Zo sta je niet de hele dag in een statische houding maar zorgt dat je scherp blijft en je blijft ontwikkelen. Op kantoor bieden we faciliteiten als zit-sta-bureaus en ergonomische muizen.”

Zuidberg heeft 375 mensen in dienst

Lean management

Bij Zuidberg werken ze volgens de Lean management filosofie. Dit is erop gericht om de processen te optimaliseren om maximale waarde te realiseren voor de klant met zo weinig mogelijk verspilling. Zo ging Zuidberg aan de slag met het 5S-systeem: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. “We werken in teams en starten elke dag met een kort werkoverleg. Zo komen dingen aan het licht die we direct oppakken. Met het 5S-systeem hebben we de voorraadkosten en aanschafkosten van nieuwe hulpmiddelen verlaagd. En dat niet alleen, het geeft de werknemer eigenaarschap over zijn werkplek en de hulpmiddelen die hij nodig heeft. Naast 5S hebben we een ‘belts-systeem’. Binnen de organisatie hebben we white, yellow, green en black belt. Dit zijn werknemers die betrokken zijn bij deze management filosofie en die aan de hand van het kennisniveau andere collega’s helpen de processen te verbeteren.”

Week van de vitaliteit

Gert Leusink
Gert Leusink

Het volledig werken volgens lean is een continu proces  aldus Gert. Zuidberg is nu ongeveer vier jaar bezig. “We hebben al veel bereikt als ik kijk naar directe kosten, werkplezier en arbeidsproductiviteit. We zijn een familiebedrijf en dat zie je terug in de bedrijfscultuur. Ja, er moet winst gemaakt worden maar we hebben een open en sociaal bedrijfscultuur. Waar ik bijvoorbeeld trots op ben, is dat HR de ‘Week van de vitaliteit’ binnen Zuidberg heeft geïnitieerd. Een hele week stond in teken van gezondheid en vitaliteit. Zo hingen er grote posters bij alle ingangen, organiseerden we lunchwandelingen, werd er fruit uitgedeeld en fruitshakes gemaakt en was er een op de ‘fiets naar je werk-dag’. Resultaat is dat de lunchwandelingen met name bij kantoorpersoneel onderdeel zijn van de dagelijkse lunchpauze.

ArboNed Zwolle

Zuidberg werkt jaren samen met ArboNed Zwolle. Gert: “We werken met een vast team bij ArboNed met een arbeidsdeskundige, bedrijfsarts en vast contactpersoon. Zo hebben we wekelijks contact en komt het team hier ook een keer per jaar op bezoek. Dat is voor ons een enorme meerwaarde. Die betrokkenheid helpt in de re-integratie. We hebben een verzuimpercentage tussen de 3 en 4%, dat is lager dan het gemiddelde in een groot bedrijf.”