“Het is je eigen lichaam, daar moet je zuinig op zijn”

Van 27 november tot en met 1 december 2023 organiseerde ArboNed, in samenwerking met Volandis, voor het eerst het Fitfestival. Medewerkers van Texelse bouwbedrijven konden onder meer racen in een F1-simulator en genieten van lokaal eten en drinken, met als doel ze enthousiast te maken voor deelname aan het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). En dat deden ze massaal.

We vinden het als bouwbedrijf belangrijk dat onze jongens deelnemen aan het PAGO,” vertelt Jan-Willem van Ellen, bedrijfsleider van timmer- en bouwbedrijf van Heerwaarden in Den Burg. “Ze tillen zware spullen, werken soms in slecht weer. Het is een zwaar beroep.” 

Gezondheidsklachten voorkomen

Voor medewerkers van bouwbedrijven is het dus extra belangrijk om gezond en vitaal hun werk te kunnen blijven doen. Het PAGO helpt hen daarbij. Door zich medisch te laten onderzoeken krijgen bouwvakkers inzicht in hun gezondheid en de gezondheidsrisico’s van hun vak. Ook krijgen ze advies hoe ze in de toekomst gezond aan het werk kunnen blijven en specifieke klachten kunnen voorkomen. 

“Belangrijk,” vindt Van Ellen: “Oudere medewerkers krijgen nog wel eens een gehoorbeschadiging. Met het PAGO worden onze jongere collega’s bewust gemaakt van dit arbeidsrisico. Zo draagt het PAGO bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. En dat is cruciaal voor een branche met flinke personeelstekorten. 

Hoge opkomst

Ondanks dat het PAGO belangrijk is voor de gezondheid en vitaliteit van bouwvakkers, laat nog lang niet iedereen zich onderzoeken. “Normaliter is de opkomst voor het PAGO zo’n 25%, hier bij het Fitfestival was dat ruim 75%,” legt Manon van Lent, accountmanager bij ArboNed, uit. Dat komt mede door het unieke concept, dat is echt maatwerk. Binnen één week kunnen medewerkers van alle Texelse bouwbedrijven op één plek, en in de buurt, zich laten onderzoeken. 

Max Verstappen

“Het mooie van het Fitfestival is dat medewerkers in een huiselijke sfeer worden ontvangen,” vindt Van Ellen. “Zo wordt het PAGO iets leuks en worden ze gemotiveerd om deel te nemen.” In een gezellig ingerichte huiskamer kunnen medewerkers een lekker drankje aan bar nuttigen, advies krijgen over een gezonde leefstijl en plaatsnemen in de stoel van Max Verstappen en zo ervaren hoe het is om een F1-auto te besturen. 

Festivalagenda

Wordt de festivalagenda nu uitgebreid met meer Fitfestivals? Van Lent: “We denken graag met mkb’ers mee over hoe de deelname aan het PAGO kan worden verhoogd. Het organiseren van een Fitfestival kan daarbij een optie zijn. Voor meer informatie hierover kunnen zij altijd bij ons terecht, via manon.van.lent@arboned.nl en saskia.luteijn@arboned.nl.”