Het PMO voor Hukseflux: werken aan gezondere werknemers en minder verzuim

    23 juni 2021 bijgewerkt

Hukseflux is marktleider in thermische sensoren voor het meten van warmtestroom en zonnestraling. Eerder dit jaar nodigde het bedrijf zijn 85 medewerkers uit voor een Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed. “Natuurlijk is het PMO een wettelijke verplichting,” weet ook Gordon Boon, HR-adviseur bij Hukseflux. “Maar het is vooral een belangrijk middel om inzicht te krijgen in de psychische en fysieke gezondheid van onze medewerkers.”

Hukseflux

Verzuim voorkomen

ArboNed verzorgt al langer de verzuimbegeleiding voor Hukseflux. Aangezien beide bedrijven het verzuim liever vóór zijn, groeit de aandacht voor preventie. Gordon Boon: “Het preventieve stuk vormt een steeds belangrijker onderdeel van onze samenwerking met ArboNed en het PMO is daar een logisch onderdeel van.” 

Vitaliteit bevorderen

Hukseflux besteedt al veel aandacht aan preventie en vitaliteit, vertelt Boon. Zo zijn de werktijden flexibel, hebben alle kantoormedewerkers een elektrisch zit-stabureau met twee of meer monitoren en kregen alle thuiswerkers een vergoeding om een goede werkplek te kunnen inrichten. Op locatie is er dagelijks een goede lunch en twee keer per week vers fruit. 

fruit

Financiële bijdrage Nationale-Nederlanden

Het PMO was voor Hukseflux een logisch vervolg op deze reeks aan preventieve maatregelen. Boon: “Fijn ook dat onze verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden financieel bijdroeg aan dit onderzoek. Het was niet de directe aanleiding voor het in gang zetten van het PMO, maar wel mooi meegenomen!” 

Medewerkers enthousiasmeren

Gemiddeld was de animo voor het PMO hoog. “Om mijn collega’s te enthousiasmeren, kreeg ik flyers van ArboNed”, vertelt Boon. “Niet iedereen wilde meedoen. Je kunt het je medewerkers natuurlijk ook niet verplichten. Je kunt het hen hooguit aanraden.” Boon adviseert andere bedrijven om hun medewerkers duidelijk te maken dat een PMO er niet is om hen in de gaten te houden. “De boodschap is dat het je inzicht geeft in je eigen gezondheid. Hoe eerder je eventuele valkuilen opspoort, hoe eerder je ermee aan de slag kunt gaan.”

Gordon BoonDuurzame inzetbaarheid

De eindrapportage verwacht Boon eind deze maand, dus daar kan hij nog niet over uitwijden. Wel heeft hij al berichten gekregen van collega’s dat het PMO hen echt wat heeft opgeleverd. “Precies waar we op hoopten,” zegt Boon tevreden. “En hoewel we de rapportage nog niet hebben ingezien, weet ik dat een aantal medewerkers al de tip heeft gekregen een afspraak te maken bij de huisarts of specialist. Door er op tijd bij te zijn, werken we aan gezondere werknemers, minder verzuim en een grotere duurzame inzetbaarheid.”