“Ik zou werkgevers zeker aanraden een PMO te doen”

  • 26 september 2019 aangemaakt
  • 25 januari 2022 bijgewerkt

Wijnker Mechanisatie uit Breezand hecht veel waarde aan vitaliteit en gezondheid op de werkvloer. Directeur/eigenaar Jan Wijnker: “Het bedrijf is VA-keur gecertificeerd en moet dus aan strenge eisen voldoen, waaronder aan diverse veiligheids- en gezondheidseisen voor het personeel. Dat vind ik alleen maar een meerwaarde voor het bedrijf.”

Wijnker Mechanisatie

“We begonnen in 1996 met helemaal niets”, vertelt Jan Wijnker. “Geen klanten, geen onderdelen, geen medewerkers. Al snel draaide het goed!” Er werkt acht man bij Wijnker. Het klantenbestand bestaat vooral uit bollenkwekers en industrie.

RI&E en PMO

Een aantal jaar geleden is Wijnker Mechanisatie VA-keur gecertificeerd. Jan Wijnker: “Ik vind het een hele meerwaarde voor het bedrijf. De Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) is up to date en alle werknemers hebben een Preventief medisch onderzoek (PMO) gedaan.”

PMO als meetpunt

“Ik zou werkgevers sowieso aanraden een PMO aan te bieden aan hun werknemers. Je hebt een meetpunt en voor de persoon zelf is het ook prettig dat hij weet waar hij staat op het gebied van zijn gezondheid. En de jongens vonden het leuk om het PMO te doen.”

Ogen en oren

Bij Wijnker is vooral veel aandacht voor de ogen en oren. “Door periodiek een PMO te doen, kunnen we nagaan of het werk mogelijk leidt tot gehoorschade of schade aan het zicht. Als uit het PMO blijkt dat hun ogen of oren achteruit zijn gegaan, kunnen we uitvinden waar dat aan ligt. Belangrijk voor de bedrijfsvoering en voor onze mensen.”

ArboNed dichtbij

Het mechanisatiebedrijf is ArboNed-klant van het eerste uur. “ArboNed zat ook toen al dichtbij en dat was makkelijk”, zegt Wijnker. “Het is fijn dat alles wordt geregeld als een werknemer zich ziekmeldt. Toen een werknemer het aan zijn hart kreeg en daardoor langdurig uitviel, werd ik goed op de hoogte gehouden. Dat was prettig.” En nog steeds is hij tevreden over ArboNed. “Als ik een cijfer moet geven, een 9+.”

Jan Wijnker
Jan Wijnker