QbiQ: Wij kunnen verzuim voorkomen met het Preventief medisch onderzoek (PMO)

  • 13 juli 2021 aangemaakt
  • 14 juli 2021 bijgewerkt

Werknemers van QbiQ B.V., leverancier van innovatieve wandsystemen, konden onlangs vrijblijvend en gratis deelnemen aan het Preventief medisch onderzoek (PMO) dat hun werkgever aanbood. “Hoe eerder je fysieke en mentale uitdagingen aanpakt, hoe minder snel ze leiden tot verzuim”, weet hoofd financiën Ruud Lubken.

qbiq pmo arboned

Lubken neemt naast de financiën ook de HR-werkzaamheden binnen QbiQ B.V. voor zijn rekening. “Uit ervaring weet ik dat er uit een PMO regelmatig zaken naar voren komen die eerder niet zijn opgemerkt. Een hoog cholesterolgehalte is bijvoorbeeld echt niet altijd aan de buitenkant te zien.”

ruud lubken qbiqVerzuim voorkomen

Behalve het PMO neemt QbiQ B.V. meer maatregelen om verzuim te voorkomen. Zo zijn er hulpmiddelen die werknemers helpen bij het tillen van zware glaswanden. Kantoormedewerkers hebben de beschikking over dubbele beeldschermen, verstelbare bureaus en ergonomische stoelen. Elke dinsdag is er vers fruit, op woensdag een smoothie en twee keer per jaar is er een personeelsevenement.

“Alles om de sfeer goed te houden en te proberen het verzuim voor te blijven,” zegt Lubken. “Natuurlijk zijn er onderling wel eens woorden, maar uit het PMO bleek dat er zelfs nog minder stress is op de werkvloer dan gedacht.”

Deelname PMO niet verplicht, wel waardevol

Omdat deelname vrijwillig is, kon Lubken zijn collega’s niet verplichten mee te doen aan het PMO. “Ik heb hen wel op het hart gedrukt dat een PMO dé mogelijkheid is om hun stem te laten horen en zich eens goed te laten checken. Uiteindelijk was de respons 65 procent. Een groot gedeelte daarvan bleek overgewicht of obesitasverschijnselen te hebben. Daar schrok ik wel van, want het is echt niet iedereen aan te zien. Hoog tijd dus om de bedrijfsfitness, die we voor corona al wilden opstarten, verder vorm te geven.”

Helft vergoed via Nationale-Nederlanden

Het contact met ArboNed verliep voorspoedig. “Door het jaar heen vind ik het beperkte (fysieke) contact met onze bedrijfsarts nog wel een aandachtspuntje. Maar over het PMO-traject ben ik zeer te spreken. Onze vaste contactpersoon Lisa Hendriks heeft ons begeleid vanaf de offerte tot aan het opleveren van het rapport. Fijn dat zij van de hoed en de rand weet én dat we vanwege onze verzekering bij Nationale-Nederlanden ook nog eens de helft vergoed kregen. Over drie jaar laten we zeker weer een PMO afnemen om te zien wat dan de stand van zaken is.”

qbiq pmo arboned

Preventief medisch onderzoek (PMO): een gezondheidscheck voor uw mensen

Via een online vragenlijst en relevante fysieke onderzoeken krijgen uw werknemers duidelijkheid over hun psychische en fysieke gezondheid. Zo bevordert u de gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf. Als werkgever laat u zien dat u de gezondheid van uw werknemers belangrijk vindt en toont zo uw waardering voor hen.

  • Gezonde, fitte en vitale werknemers
  • Minder verzuim
  • Lagere kosten
  • En voldoen aan uw wettelijke verplichtingen

Meer informatie