Veel aandacht voor preventie bij Shunter, onderhoudsbedrijf voor rollend materieel

  • 26 september 2019 aangemaakt
  • 16 januari 2020 bijgewerkt

Marcel Manders is monteur, praktijkopleider en preventiemedewerker bij Shunter. Het bedrijf verzorgt het onderhoud en de reparatie van goederentreinen en –wagons. Er is binnen de organisatie veel aandacht voor preventie. Marcel is als preventiemedewerker lid van het safety core team en volgde de training Preventiemedewerker bij ArboNed. “Ik vond het heel leerzaam”, vertelt hij.

Bewust van onveilige situaties

“Ik zou het anderen zeker aanraden de training te volgen”, zegt Marcel Manders. “Je begrijpt beter hoe het allemaal in zijn werk gaat en je wordt je bewuster van onveilige situaties. Het leuke is dat je de training volgt met een groep mensen uit allerlei bedrijfstakken en dat je ook van elkaar leert. Eigenlijk blijkt dan dat het in de basis overal om dezelfde principes gaat.”

Niet lastig om collega’s aan te spreken

Het Rotterdamse Shunter onderhoudt en repareert goederentreinen en –wagons. De medewerkers werken er met zwaar materieel, dus gevaarlijke situaties liggen op de loer. Aan de preventiemedewerkers de taak om er goed op te letten dat iedereen zich aan de regels houdt. “In de werkplaats is het bijvoorbeeld belangrijk dat alles opgeruimd blijft en de werknemers hun persoonlijke beschermingsmiddelen dragen”, vertelt Marcel. “Ik vind het niet lastig om collega’s erop aan te spreken. Je moet het gewoon op een leuke manier brengen. Iedereen weet natuurlijk best hoe het hoort, maar soms sluipen slechte gewoontes er gewoon in. En dan is het goed dat er een safety core team is!”

Team van preventiemedewerkers

Marcel is dus niet de enige preventiemedewerker binnen Shunter. Er is een heel team. “Elke functie is vertegenwoordigd binnen het team. Zoals gezegd letten we erop dat onze collega’s zich aan de veiligheidsvoorschriften houden, maar we overleggen ook over vragen uit de organisatie. Onlangs was bijvoorbeeld de vraag of, als een locomotief in de hefblokken hangt, je er met een hijskraan een motor uit mag tillen. We hebben als safety core team toen besloten dat dat te onvoorspelbaar en dus te gevaarlijk is, in de hefblokken wordt niet gehesen. Ook bedenken we steeds manieren om het veilig werken gemakkelijker te maken.”

Bewust aan preventie werken

Marcel Manders, ShunterVoorbeelden van wat goed gaat en mogelijke verbeterpunten houdt het team bij in een zogenoemde toolbox. “De preventiemedewerkers houden als het nodig is een praatje voor de hele ploeg, zodat iedereen zich bewust wordt van eventuele gevaren. Onze directeur wil natuurlijk ook dat de mensen veilig naar huis gaan, zonder letsel of andere narigheden.”

Het bevalt Marcel goed om zich met veiligheid bezig te houden binnen de organisatie. “Het is heel leuk, maar soms schiet ik wel door hoor! Sta ik thuis op een ladder en vraag ik me af of het wel veilig is wat ik doe, haha.”

Meer informatie over de training

Ondersteuning voor de preventiemedewerker