Veilig en gezond werken tot aan het pensioen bij Breman Machinery uit Genemuiden

  • 26 september 2019 aangemaakt
  • 11 februari 2020 bijgewerkt

De werknemers van metaalbewerkingsbedrijf Breman Machinery werken vaak met hele grote constructies. Van 100 ton staal of meer. “Hierdoor zijn we best een hoog risico bedrijf”, zegt hoofd personeelszaken Gert-Jan Kijk in de Vegte. “Maar eigenlijk zit een ongeluk juist in een klein hoekje: je verstappen, in je vingers snijden. De routinedingetjes, daar gaat het mis.” Hoe zorgt Breman Machinery desondanks voor een hoge veiligheidscultuur?

Veilig en gezond werken

Veel aandacht voor veiligheid

Breman Machinery is VCA gecertificeerd. “Dat borgt de veiligheid in het bedrijf”, legt Kijk in de Vegte uit. “We besteden er veel aandacht aan. Elk jaar voeren we de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit en maandelijks organiseren we toolbox meetings. Ervaren medewerkers nemen de jongere gasten erin mee. De jonge collega’s hebben een praktijkbegeleider of werkplekbegeleider en dragen een blauwe helm in plaats van een gele. Zo kan iedereen hen wat meer in de gaten houden én wat meer helpen.” 

Verzuim voorkomen

Ook voor gezondheid en vitaliteit is aandacht. Breman Machinery gaat aan de slag met het Preventief medisch onderzoek (PMO) en denkt mee met oudere werknemers om ze zoveel mogelijk goed richting hun pensioen te brengen. En er is niet alleen aandacht voor (mogelijke) fysieke klachten, maar ook voor het mentale aspect. Kijk in de Vegte: “We zijn een nuchtere, vrij platte organisatie en hebben goed contact met elkaar. Daardoor voelen mensen zich vertrouwd en durven ze eventuele zorgen te delen. Als je weet wat er speelt bij je werknemers, kun je veel verzuim voorkomen.”

Voordelen arbodienst

ArboNed viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Breman Machinery is al die tijd al klant. Wat is voor het bedrijf de toegevoegde waarde van een arbodienst? “Een bedrijfsarts kan goed inschatten of iemand die ziek is nog even de tijd nodig heeft of niet. Dat is prettig voor de werkgever en biedt ook de werknemer een steuntje in de rug. Met onze vaste bedrijfsarts hebben we heel goed contact, net als met onze andere contactpersonen bij ArboNed. Tot slot vind ik het voordeel dat je regelmatig kennis kunt delen met andere bedrijven en met ArboNed-consultants tijdens de diverse kennissessies.” 

Gert-Jan Kijk in de Vegte, Breman Machinery
Gert-Jan Kijk in de Vegte, Breman Machinery