Vitaliteit en gezondheid in de zorg

  • 26 september 2019 aangemaakt
  • 17 oktober 2019 bijgewerkt

Guze van ’t Land-van der Tang is HR-adviseur bij Stichting Zorg Adullam, een landelijke organisatie met circa 500 medewerkers. Net als bij andere zorgverleners zijn sommige vacatures moeilijk te vervullen en is de werkdruk soms hoog. Mede om die redenen is er binnen de stichting veel aandacht voor vitaliteit en gezond en veilig werken. Dit is een speciaal jubileuminterview met Guze, want Adullam is al 25 jaar klant van ArboNed.

Guze van 't Land

PMO en RI&E

De preventiemedewerker van Adullam, Tea Hop-van Laar, is heel actief. Onlangs is er een Preventief medisch onderzoek (PMO) aangeboden aan de medewerkers en wordt er gewerkt aan vervolgacties. De Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) is actueel en er is onder de werknemers veel aandacht voor een goede energiebalans. “Elk team krijgt een workshop van onze preventiemedewerker over hoe je goed omgaat met energiegevers en energievreters”, legt Guze uit. “Tea bespreekt dan hoe je ervoor zorgt dat je voldoende activiteiten doet waar je energie van krijgt, maar ook hoe je bepaalde zaken kunt loslaten, als ze te veel energie kosten. En het resultaat mag er zijn. We horen van onze collega’s dat de workshop hen echt de ogen opent.”

Inzetten op kwaliteiten

En daar blijft het niet bij. Voor leidinggevenden wordt er een programma ontwikkeld om te leren hoe ze kwaliteiten van hun werknemers kunnen herkennen en benutten. “We werken ook aan het omvormen van ons leiderschap. Hoe we gezamenlijk de klus kunnen klaren, daar gaat het om. En wat ik verder belangrijk vind: zie de mens achter je werknemer en ga het gesprek aan als je signaleert dat er iets niet goed zit. Daarmee kun je conflicten en verzuim voorkomen.”

Vaste bedrijfsarts en vaste contactpersoon

Binnen het HR-team is Guze van ’t Land vooral verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding. “Wat ik een voordeel vind van ArboNed, is dat er veel expertise in huis is”, zegt Guze. “Eens per jaar heb ik samen met mijn vaste contactpersoon en de vaste bedrijfsarts een sessie waarbij verzuimresultaten inzichtelijk worden gemaakt. Aan de hand daarvan brainstormen we hoe Adullam het verzuimpercentage verder kan verlagen. Bijvoorbeeld hoe we frequent ziekteverzuim kunnen beperken. Denk dan aan: niet te snel weer aan het werk gaan, maar ook het bespreekbaar maken wanneer collega’s zich voor de derde keer ziek melden binnen een jaar.”

25 jaar klant

ArboNed viert dit jaar het 25-jarig jubileum en Adullam is al die jaren klant. Guze: “We zijn gewoon erg tevreden over de samenwerking. Wij zijn een landelijke organisatie en daar sluit ArboNed als landelijke arbodienst goed bij aan. Tegelijk is er wel het voordeel van één vaste contactpersoon met wie ik heel goed kan sparren over lastige casussen.”

Logo Adullam