25 jaar ArboNed: netwerken en inspiratie in Leiden voor een gezond en vitaal bedrijf

Regio
Leiden
Ellen Veldhuisen

Maandag 25 maart vierden we het 25-jarig jubileum van ArboNed met onze klanten in Leiden. De ochtend stond in het teken van vitaliteit en gezondheid in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en hoe werkgevers en HR-professionals hier invulling aan kunnen geven. Ze hoefden er niet op een lege maag het hoofd over te breken, want er stond een heerlijk gevarieerd ontbijt voor hen klaar.

ontbijt

Ontbijten en netwerken

Stijgend verzuim aanpakken

Hoewel het verzuim sinds de start van ArboNed in 1994 flink is gedaald, zien we de afgelopen jaren weer een zorgelijke stijging, vertelde regiomanager Ellen Veldhuisen.

Ellen: "Het feit dat het verzuim jaarlijks weer blijft stijgen is een punt van zorg. We moeten onze krachten bundelen om het gezamenlijk weer omlaag zien te brengen. De wettelijk verplichte instrumenten zijn hiervoor een goed hulpmiddel. Nu nog zien dat alle mkb'ers die gaan inzetten! Met de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je de risico's binnen je bedrijf in kaart en kun je concreet actie ondernemen. De boetes zijn overigens niet van de lucht als je niet aan deze wettelijke verplichting voldoet. Een Preventief medisch onderzoek (PMO) is een mooi hulpmiddel om inzicht te krijgen in de gezondheid en vitaliteit op de werkvloer, maar het gaat er vooral om wat je met al die inzichten doet. Welke vertaalslag maak je om verzuim te voorkomen?"

Doel: vitale, gezonde, betrokken werknemers

Hierna gaf Gert-Jan Aleman een inspirerende presentatie. Als manager van het Arbo Centrum van de Gemeente Den Haag werkt hij samen met zijn enthousiaste team aan het optimaliseren van de inzetbaarheid van de medewerkers. In 2016 won hij de landelijke prijs voor Vitality manager of the year. Vanuit zijn eigen ervaringen met een burn-out en de succesvolle aanpak in Den Haag bracht hij maandag helder in beeld hoe het Arbo Centrum zijn doel bereikt.

Gert-Jan: "Wij werken aan vitale en gezonde medewerkers, die met plezier en betrokkenheid aan het werk zijn en kunnen meebewegen met de vragen van stad en organisatie. Om effectief te werken aan het verlagen van verzuim en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid, is het essentieel om te beginnen met een goede analyse. Die geeft je inzicht in de knoppen waaraan je moet draaien."

Gert-Jan Aleman

Gert-Jan Aleman

Vitaliteitsplein

Voor en na de presentaties gingen de bezoekers aan de slag met hun eigen gezondheid en vitaliteit. Ze konden korte gezondheidstests doen en advies vragen aan de consultants van ArboNed. Onze samenwerkingspartners SKO en Vitalmindz waren ook aanwezig voor meer informatie over een praktische invulling voor een gezond en vitaal bedrijf. 

Heel 2019 staan we stil bij ons 25-jarig bestaan. En wie jarig is, trakteert! Bekijk onze speciale jubileum-pagina en maak kans op mooie cadeaus voor een gezond en vitaal bedrijf.

ArboNed 25 jaar: voordelen, cadeaus en inspiratie

Team Leiden

Team Leiden
Vitalmindz

Virtual Reality Stressjam van Vitalmindz
pmo

Gezondheidstests
vertrouwenspersoon

Advies inwinnen bij ArboNed-professionals
goodiebags

Goodiebags