Vrouwen melden zich vaker ziek, hoe kan dat?

  • 19 oktober 2016 aangemaakt
  • 05 maart 2019 bijgewerkt

Vrouwen melden zich vaker en langer ziek op hun werk dan mannen, blijkt uit onderzoek. Waar komt dat door?

Vrouwen melden zich vaker ziek, hoe kan dat?

Mannen zijn minder vaak ziek dan vrouwen, blijkt uit onderzoek van Acture. Nederlandse vrouwen melden zich gemiddeld 10,3 dagen per jaar ziek van hun werk, en mannen 9,7 dagen. 

Dat vrouwen meer ziek zijn komt niet omdat ze meer geveld worden door allerlei ziektes, zegt Catelijne Joling, directeur van het kenniscentrum van ArboNed. "Wij zien dat de diagnoses ongeveer hetzelfde zijn bij vrouwen en mannen. Behalve op hogere leeftijd, dan zie je seksespecifieke klachten. Bijvoorbeeld dat vrouwen borstkanker krijgen en mannen last krijgen van hun urinewegen."

Vaker ziek en langer ziek

Wel is al een tijd duidelijk in de cijfers te zien dat vrouwen die zich ziek melden, langer thuis zitten dan mannen, zegt Joling. "Bij langdurig ziekteverlof hebben we het dan over 15 tot 20 dagen meer." Voor kort verzuim, zo wijzen de cijfers van Acture uit, ligt het verschil op een krappe dag per jaar, afhankelijk van leeftijd.

Een ander verschil dat ook vaak in onderzoeken wordt aangehaald is dat vrouwen zich eerder lijken ziek te melden dan mannen als ze klachten hebben. "Maar als mannen zich ziek melden, dan is het meestal wel direct serieus."

Meer last van privé-werk balans

Waar het door komt dat vrouwen langer ziek zijn dan mannen, is niet helemaal te verklaren uit onderzoek. Maar een paar oorzaken zijn wel aan te wijzen, zegt Joling: vrouwen herstellen minder snel dan mannen van problemen aan hun rug, nek en schouders, ze hebben te maken met zwangerschapsgerelateerde klachten en hebben vaker last van problemen die voortkomen uit het combineren van zorg thuis en werk.

"Zowel mannen als vrouwen hebben moeite om de balans tussen werk en privé te bewaren, maar op het moment dat het misgaat, uit dat zich bij vrouwen eerder in psychisch verzuim", zegt Joling. "Vrouwen hebben er meer last van als de balans zoek is, ze ervaren dan meer stress."

Maar, voegt ze toe, je kunt dat niet 1-op-1 als relatie zien. "We zien dat mannen dezelfde klachten aan andere oorzaken toeschrijven. Vrouwen zullen eerder zeggen dat ze ziek zijn door een verstoorde werk-privébalans, terwijl mannen eerder zullen zeggen dat de oorzaak van hun ziekte werkgerelateerd is."

Parttime werk

Dat mannen vaker in leidinggevende posities werken, draagt bij aan hun lagere ziekteverzuim. "Ze hebben betere regelmogelijkheden in hoe ze hun werk doen, en zijn daardoor beter in staat om hun eigen gezondheid bewaken. Daar komt bovenop dat vrouwen vaker parttime werken en daardoor meer moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden."

Verder weten we eigenlijk nog helemaal niet zoveel over de verschillen tussen mannen en vrouwen, concludeert Joling. "We denken bijvoorbeeld dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen in hoe ze reageren op behandelingen en hoe ze pijn ervaren. Dat is heel interessant, maar nog onontgonnen gebied."

Bron: RTL Z, Karin Husslag