Meer dan helft bedrijven heeft veiligheid niet op orde: "Dat is erg zorgelijk"

Meer dan helft bedrijven heeft veiligheid niet op orde: "Dat is erg zorgelijk"

Het ongeluk vorige maand waarbij een 15-jarige leerling van het Bonhoeffer College Enschede om het leven kwam op zijn stageplek staat niet op zichzelf. Arbodiensten pleiten er dan ook voor dat er strenger wordt toegezien op veiligheid op het werk. Zeker als het om stageplekken gaat.

Per jaar komen er zo'n 70 mensen om het leven tijdens ongelukken op het werk. Dat blijkt uit cijfers van de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Veel niet op orde

Lang niet alle bedrijven hebben hun veiligheid op orde, merkt Michel van Weely. Hij is consultant Hoge Veiligheid bij ArboNed.

"In slechts 45% van de gevallen hebben bedrijven de wettelijk verplichte Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) laten uitvoeren. Dus in 55% van de gevallen is dat niet geregeld. Dat is wel erg zorgelijk," aldus Van Weely.

Wettelijk verplicht

Uit het rapport van vorig jaar van de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat veel bedrijven niet eens weten dat het opstellen van zo'n inventarisatie wettelijk verplicht is. "Dat is een opmerkelijk hoog aantal," zegt Van Weely vanavond in Overijssel Vandaag.

Lees verder op rtvoost.nl

Lees meer over de RI&E