Wanneer een Preventief medisch onderzoek en wanneer een medische keuring?

  • Leestijd
    2 minuten
  • 13 maart 2019 aangemaakt
  • 18 maart 2020 bijgewerkt

Uw werknemers zijn uw grootste kapitaal. Het is belangrijk dat zij gezond en fit zijn, zodat zij hun werk goed kunnen doen en duurzaam inzetbaar blijven. Ook de overheid vindt dit belangrijk. Daarom staan er een aantal verplichtingen in de Arbeidsomstandighedenwet (oftewel Arbowet). Bijvoorbeeld over het Preventief medisch onderzoek (PMO), Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) en keuringen. Wat is het verschil en wanneer is wat verplicht?

Wanneer een Preventief Medisch Onderzoek en wanneer een medische keuring?

Preventief medisch onderzoek (PMO)

In de Arbowet, artikel 18, staat dat werkgevers hun werknemers periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Ook wel bekend als Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) of Preventief medisch onderzoek (PMO).

Verschil PAGO en PMO

Laten we beginnen met de overeenkomst, beide zijn medische onderzoeken bedoeld voor werknemers. De PAGO is gericht op gezondheidsrisico's voortvloeiend uit het werk, het PMO is een verbetering hiervan. Er wordt namelijk verder gekeken dan alleen de gezondheidsrisico's. Het PMO behandelt ook bijvoorbeeld leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting zoals werkstress. Met dit uitgebreide onderzoek krijgt de werknemer een goed beeld van zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er kunnen gericht acties worden ondernomen als de werknemer het risico loopt uit te vallen.

U bent als werkgever verplicht een gezondheidsonderzoek aan te bieden, maar voor uw werknemers is het vrijwillig om deel te nemen.

ArboNed heeft drie verschillende PMO’s. Van een online vragenlijst over de mentale en fysieke gezondheid (eventueel aangevuld met een persoonlijk adviesgesprek) tot en met compleet maatwerk met fysiek onderzoek.

Meer over het PMO

Keuring

Is een PMO dan hetzelfde als een keuring? Nee, een keuring is geen vragenlijst met eventueel aanvullend fysiek onderzoek, maar een medisch onderzoek. Een medische keuring is noodzakelijk om werkzaamheden in bepaalde branches te mogen verrichten. De keuringsassistente of keuringsarts beoordeelt of uw werknemer gezond genoeg is om zijn/haar beroep uit te voeren. Uw werknemer moet eraan meewerken. Waar het aanbieden van een PMO voor alle werkgevers verplicht is, is een keuring dat dus alleen voor bepaalde beroepen. Een keuring kijkt naar de beroepsrisico’s en een PMO kijkt breder. Waar het PMO vrijwillig is voor werknemers, is een keuring dat niet.

Kan een PMO dan een keuring vervangen? Nee. In de beroepen waar een keuring verplicht is, moet een keuring uitgevoerd worden door  gecertificeerde (NOGEPA voor werkzaamheden offshore) keuringsartsen. ArboNed beschikt over deze keuringsartsen, eigen keuringslocaties en mobiele keuringsunits voor iedere keuring.

Meer over keuringen

Hoe gezond zijn uw werknemers?

Vindt u de gezondheid van uw werknemers ook zo belangrijk? En wilt u voldoen aan de wettelijke verplichtingen? Wij kunnen u altijd adviseren over het onderzoek dat het beste bij u past. U kunt daarvoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon bij ArboNed of via 030 299 62 77 of salessupport@arboned.nl