Blue Monday heeft geen effect op verzuimmeldingen, het seizoen wel!

Blue Monday is de meest depressieve dag van het jaar. Onze cijfers vertellen echter iets heel anders

De meest depressieve dag van het jaar. Volgens Britse psycholoog Cliff Arnall zou 15 januari 2018 de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Maar is dat wel zo en zien wij daardoor meer ziekmeldingen? Wij duiken in de wetenschap en onze cijfers.

Blue Monday wetenschappelijk?

Om meteen met de deur in huis te vallen, de formule wordt in wetenschappelijke kringen al jaren bekritiseerd. Het lijkt willekeurig te zijn en er worden belangrijke factoren genegeerd. Ook ontbreekt elke onderbouwing van de bedenker. Onze consultant dr. Ilona van Beek schreef hier in 2015 al het artikel Blue Monday over. Wij doken in onze cijfers om te kijken of we nog aanwijzingen hiervoor vinden.

Maandag in januari

Allereerst hebben we het gemiddeld aantal verzuimmeldingen op de Blue Mondays van de laatste vijf jaar vergeleken met de omliggende maandagen. Dit om seizoenseffecten te voorkomen. Duidelijk is dat er geen aantoonbaar verschil is tussen een Blue Monday en een willekeurige maandag in de omliggende weken. Op de Blue Mondays zien we gemiddeld 3802 nieuwe verzuimgevallen versus 3918 verzuimgevallen op de maandagen in de omliggende weken. Dit verschil is statistisch niet significant.

Meer verzuim in de seizoenen herfst en winter

Ook hebben we het totaal aantal nieuwe verzuimmeldingen op maandagen, over de tijd uitgezet. Hierin zie je duidelijk een seizoenspatroon. Tegen het einde van het jaar, herfst en winter, loopt het aantal ziekmeldingen langzaam op, om vervolgens in het voorjaar weer te zakken. Gemiddeld ligt het verzuim in de wintermaanden hoger, met een piek in februari. Kijken we naar deze feiten, komen we tot de conclusie dat er weinig gegronde redenen zijn voor de naam Blue Monday.

Tips om verzuim in het seizoen te voorkomen

In theorie zou u deze maandag niet ineens veel meer ziekmeldingen moeten ontvangen. Toch laten onze cijfers zien dat het aantal ziekmeldingen in dit seizoen hoger is dan de rest van het jaar. Wij geven 9 tips om verzuim te voorkomen.

Wij wensen u een ‘happy Monday’!