Bespaar tijd en geld op uw arbobeleid

Door: Ad van Zundert, consultant en veiligheidskundige bij ArboNed

Iedere mkb'er, ook met 25 of minder werknemers, kan geld en tijd besparen door het arbobeleid goed bij te houden. Een mooi startpunt hiervoor is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Bespaar tijd en geld op uw arbobeleid

De RI&E gaat om het opsporen van risico’s vóórdat zij leiden tot ongelukken, vertrek van goede medewerkers of ziekteverzuim. Het is een onmisbaar hulpmiddel om ervoor te zorgen dat uw personeel gezond, veilig én met plezier aan het werk blijft. Hiermee bespaart u flink op uw bedrijfskosten. Bovendien is iedere werkgever verplicht de arbeidsrisico’s in kaart te brengen en het personeel hierover te informeren. 

Valkuilen mkb

Ik zie dat werkgevers het uitvoeren van de RI&E voor zich uitschuiven. Eigenlijk zijn er twee veelvoorkomende valkuilen:

  1. Geen RI&E uitvoeren, omdat het idee leeft dat de kosten te hoog zijn.
  2. Wel een RI&E uitvoeren en een Plan van aanpak opstellen, maar laten deze vervolgens in de kast verdwijnen, waardoor er na een paar jaar weer een hele nieuwe RI&E nodig is.

Uitstel leidt niet tot afstel. Wat u als werkgever zeker niet wil, is de Nederlandse Arbeidsinspectie over de vloer, terwijl uw arbobeleid niet op orde is. Dan betaalt u een boete en moet u alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.

Mijn advies is dan ook altijd: zorg ervoor dat uw arbobeleid goed op orde is. Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee. De RI&E is een investering, maar als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving, kost het up to date houden van uw arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar.

Stappenplan arbobeleid

  1. Door middel van de RI&E worden alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn bekeken.
  2. Naar aanleiding van de RI&E volgt het verplichte Preventief medisch onderzoek (PMO), waarbij medewerkers een uitgebreide gezondheidscheck kunnen laten doen.
  3. Mogelijk is er een vervolgonderzoek nodig naar bijvoorbeeld het werken met chemische stoffen of asbest. Vaak gebeurt dit overigens gelijk tijdens de RI&E.
  4. Zijn alle onderzoeken gedaan, dan stelt de preventiemedewerker een arbobeleid op, met een tijdslijn en een actieplan (het Plan van aanpak). Bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers is de directeur of zaakvoerder meestal de preventiemedewerker. Een externe specialist kan hierbij ondersteuning bieden.
  5. Jaarlijks legt u de voortgang van dit beleid en het plan vast. U kunt dit bespreken met uw medewerkers tijdens de verplichte tweejaarlijkse werkoverleggen. Een goed bijgehouden dossier kan voorkomen dat u jaarlijks een RI&E moet uitvoeren, wat tijd en geld bespaart.

Hulp van externe specialist

U kunt als werkgever zelf aan de slag met uw RI&E, of de hulp inschakelen van een externe specialist. Dat kan bij ons al vanaf 2 uur, via Mijn Preventie-expert. Maar wij kunnen ook de gehele RI&E uitvoeren. Wilt u het zelf doen, maar weet u niet precies hoe, volg dan onze praktische training van één dag Maak zelf uw RI&E

Ad van Zundert, consultant ArboNed
Ad van Zundert, consultant en veiligheidskundige bij ArboNed

 

Preventiemedewerker in één dag

De RI&E wordt opgesteld door onder andere de preventiemedewerker. Elk bedrijf moet minstens één preventiemedewerker aanstellen. ArboNed leidt preventiemedewerkers in één dag op tijdens een praktische training.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten