3 tips om stress op het werk te voorkomen

Als een werknemer te lang en te veel stress ervaart, kan dit serieuze gevolgen hebben voor zijn functioneren en zijn gezondheid. Uitval door stress is te voorkomen. Gebruik deze tips om stress bij u op het werk te voorkomen, herkennen en op te lossen.

3 tips om stress op het werk te voorkomen

1.    Bied hulpbronnen

Het benutten van energiebronnen (hulpbronnen) is de sleutel om werknemers te beschermen tegen psychische aandoeningen. Vaak krijgen mensen energie van iets dat klein lijkt. Een compliment, steun van collega’s of inspraak bij een beslissing. Ook het aanbieden van flexibele werktijden kan helpen, zodat werknemers hun baan beter kunnen combineren met hun privéleven. Dit soort hulpbronnen kunnen de werknemer helpen beter om te gaan met de ervaren werkdruk.

2.    Zoek samen naar oplossingen

Als iemand veel stress door werk ervaart, moet hij de tijd nemen om oplossingen te vinden om werkstress te verminderen. Juist bij stress is het belangrijk stil te staan bij hoe het was toen het nog goed ging. Stimuleer uw werknemer om actief op zoek te gaan naar datgene waar hij energie van krijgt, ga hierover met hem in gesprek. Misschien heeft uw werknemer ook nog iets aan de tips uit dit artikel.

3.    Herken de signalen

Stressklachten zijn de belangrijkste verzuimoorzaak onder jonge werknemers. Met onze praktische training 'Omgaan met verzuim door stress' leert u de signalen van stress bij werknemers te herkennen en de oorzaak aan te pakken. De training is bedoeld voor leidinggevenden en HR-adviseurs die kampen met een hoog psychisch verzuim of te maken hebben met werknemers die een hoge werkdruk en/of stressklachten ervaren.

Meer informatie over de training

Het risico van werkstress

Iedereen heeft wel eens stress op het werk. Dat is op zich niet erg. Werkstress is zelfs goed, door de adrenaline die vrijkomt om te presteren. Maar als iemand continu stress ervaart, kan hij lichamelijke of psychische klachten krijgen en ziek worden. Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld 8 maanden kwijt.

Gerelateerde nieuwsberichten