Voorkom boetes, zorg voor een actuele RI&E

Als u personeel heeft, bent u verplicht om met een actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) de gezondheid en veiligheid in uw bedrijf te bevorderen. Heeft u geen RI&E, of heeft u de documentatie rond de RI&E niet op orde, dan riskeert u een boete.

Voorkom boetes, zorg voor een actuele RI&E

Boetes voorkomen

De Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bedrijven zich aan de Arbo-wetgeving houden. De hoogte van de boete is afhankelijk van het aantal werknemers, met een maximum van € 3000. Naast het betalen van deze boete bent u uiteraard ook verplicht alsnog te voldoen aan de wettelijke eis om een RI&E en Plan van aanpak te hebben.

Het kost tijd, geld en energie om de RI&E en bijbehorende vervolgstappen uit te voeren. Maar hoewel de initiële RI&E een investering is, hoeft het up-to-date houden van uw arbobeleid hoogstens een paar uur per jaar te kosten, als er vervolgens jaren niets verandert aan de arbeidsomstandigheden en wetgeving.

Waarom een RI&E?

  • U voldoet aan uw wettelijke verplichting.
  • De RI&E biedt inzicht in de arbeidsrisico’s.
  • Het uitvoeren van een RI&E leidt tot een praktisch Plan van aanpak.
  • De RI&E draagt bij aan het verlagen van verzuim en het aantal ongevallen en aan het verhogen van de productiviteit en is in die zin een kostenbesparing.
  • Het is een geringe investering in vergelijking tot de mogelijke boetes van de Inspectie SZW.

Veelgestelde vragen over de RI&E

Gerelateerde nieuwsberichten