Daglichtgestuurde verlichting essentieel voor productiviteit

Daglicht op de werkplek is zeer belangrijk. Dit geldt voor het energieverbruik, maar belangrijker nog: het draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers. In het nieuwe kantoor van HumanTotalCare, waar ArboNed onderdeel van is, staat het welbevinden van de medewerkers voorop. Het wordt gebouwd conform de WELL Building Standard en er wordt onder meer veel aandacht besteed aan het lichtconcept.

Daglicht gestuurde verlichting essentieel voor productiviteit

Mens afhankelijk van zon en licht

De mens is afhankelijk van zon en licht. Daarom zijn zonsopgang en zonsondergang bepalend voor alles wat we doen. Zonsopgang en zonsondergang sturen onze biologische klok. En daarmee wordt ons dag- en nachtritme bepaald en dus ook ons activiteitenniveau.

Licht beïnvloedt energieniveau medewerker

Licht heeft dus een enorme invloed op ons lichaam. Onze hersenen reguleren namelijk onze biologische klok op basis van lichtsignalen uit onze omgeving. Dit biologische ritme heeft een sterke invloed op ons energieniveau, ons humeur en de mate waarin we slaperig of alert zijn.

Het lichtontwerp voor het nieuwe kantoor van HumanTotalCare is gemaakt door Fagerhult, een bedrijf dat is gespecialiseerd in lichtoplossingen, in samenwerking met M3E die als die als installatietechnisch adviseur verantwoordelijk is voor de BREEAM en WELL Building Standard certificering. Tom Deijkers, accountmanager bij Fagerhult: “Natuurlijk licht geeft ons een goed gevoel. Het maakt ons alerter en gelukkiger, en we presteren er beter door. Met dynamisch licht kunnen we ervoor zorgen dat de biologische klok wordt geregeld, met name tijdens de donkere maanden van het jaar, of in ruimtes waar weinig daglicht beschikbaar is. Ons lichtontwerp houdt hier rekening mee.”

Optimaal lichtcomfort

Het is dus van belang om mee te gaan met het ritme van het licht. Daan Slotboom, projectmanager Facilities en Huisvesting van HumanTotalCare: “Dit doen we door maximaal gebruik te maken van het natuurlijke daglicht dat door de ramen valt in combinatie met ‘daglichtgestuurde’ verlichting. Gedurende de dag varieert de lichtkleur en lichtintensiteit. Hiermee wordt het biologische ritme van medewerkers gestimuleerd. Daarnaast wordt er gezorgd voor goede contrastverschillen. Hierdoor hoeven de ogen zich niet continu te focussen. Het lichtontwerp zorgt niet alleen voor een optimaal lichtcomfort waarmee we activiteit gedurende de dag stimuleren, maar draagt vooral bij aan het welzijn van onze medewerkers!”

Gerelateerde nieuwsberichten