Klachten door stress voorkomen en bevlogenheid stimuleren

Stressreacties zijn natuurlijke, gezonde reacties van je lichaam. Je staat op scherp en kunt beter presteren, ook op je werk. Ze kosten wel energie, dus je moet ervan herstellen. Op tijd rust nemen, zorgt ervoor dat je weer in balans kunt komen. Pas als stressreacties te lang aanhouden en onvoldoende worden afgewisseld met perioden van rust en ontspanning, kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Klachten door stress voorkomen en bevlogenheid stimuleren

Hoe kunnen organisaties en medewerkers uitval door stress voorkomen? Bekijk hier de informatieve video (4:16 minuten) van Focus, net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare.

Trainer en business development manager Gé Oerlemans over omgaan met stress

Wat kunnen bedrijven doen?

Taakeisen, zoals omgaan met een hoge werkdruk, kunnen stressreacties veroorzaken. Als stressreacties aanhouden, kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid en prestaties van een medewerker en zo de bedrijfsresultaten ondermijnen.

Een organisatie kan een werknemer helpen omgaan met belastende taakeisen, door werkhulpbronnen te bieden, zoals een cursus timemanagement. Ook de relatie met een leidinggevende geldt als een belangrijke werkhulpbron. Het zijn bewezen manieren om bevlogenheid te bevorderen.

Wat kunnen medewerkers doen?

Het is belangrijk dat uw werk goed bij u past. Taken die passen bij uw talenten veroorzaken minder stressreacties, ook als de taken uitdagend zijn. Sterker nog, die helpen u te groeien en meer bevlogen te raken.

Bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling kan ervoor zorgen dat uw vertrouwen in eigen kunnen groter wordt. Veerkracht en het vermogen om met verandering om te gaan, groeien hierdoor ook. Daardoor bent u minder vatbaar voor stress en raakt u makkelijker bevlogen in uw werk.