Beroepsziekten in cijfers 2018

  • 17 december 2018 aangemaakt

Bedrijfsartsen zijn volgens de Arbowet verplicht beroepsziekten te melden bij het Nederland Centrum voor Beroepsziekten. Maar hoeveel meldingen worden er nu gedaan? En wat voor beroepsziekten worden het vaakst gemeld? De antwoorden vindt u in het verslag ‘Beroepsziekten in Cijfers 2018’, opgesteld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beroepsziekten in cijfers 2018

Deze beroepsziekten worden het vaakst gemeld

Net als de afgelopen jaren gaat het merendeel van de meldingen over psychische aandoeningen gevolgd op afstand door aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat. Van psychische aandoeningen vormen de diagnoses overspannenheid en burn-out het grootste deel van de meldingen. De vijf economische sectoren met het hoogste aantal nieuwe gevallen van beroepsziekten zijn de industrie, vervoer en opslag, overheid, onderwijs en bouwnijverheid. Vind het volledige verslag hier. In de infographic hieronder ziet u de belangrijkste cijfers op een rij. 

Infographic meldingen beroepsziekten 2017

Werkstress

Zoals we ook in dit verslag zien, is werkstress een groeiend probleem. Uitval door werkstress is te voorkomen. Lees onze praktische tips wat u kunt doen.

Voorkom uitval door werkstress