De kerstborrel: bier en bitterballen. Wel of niet?

  • 19 december 2018 aangemaakt

De feestdagen staan voor de deur en dus ook de jaarlijkse kerstborrel of nieuwjaarsreceptie op de werkvloer. En dan kan u voor een lastige keuze staan. Serveert u wel of geen alcohol? En de bitterbal of mini-frikandel uit het vet? Zijn die dit jaar welkom of juist niet? U wilt dat uw werknemers gezond zijn en blijven maar het is tenslotte ook feest. Wij geven een aantal tips.

Kerstborrel op het werk

Alcohol

Met alcohol kunt u het best één lijn trekken; niet op de werkvloer. Alcoholgebruik op het werk schept niet enkel een risico voor arbeidsongevallen en lichamelijke letsels bij de slachtoffers, het brengt ook risico’s mee op reputatieschade voor uw bedrijf en voor uw goede naam als werkgever. Dat wil niet zeggen dat het geen feestje kan zijn. Serveer bijvoorbeeld wel alcoholvrij bier en wijn, en denk misschien aan een leuke cocktailbar. Er zijn veel verschillende cocktails te maken zonder alcohol en het ziet er feestelijk uit. Let dan wel op de hoeveelheid suikers in zo’n cocktail.

Goede voorbeeld

Serveert u toch alcohol, wees u dan bewust van de risico’s. De Gezondheidsraad adviseert niet voor niets ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag’. Met alcohol vervagen grenzen en ontstaan er sneller ruzies of grensoverschrijdend gedrag. Soms melden werknemers zich ziek de dag na de kerstborrel. Geef zelf het goede voorbeeld en spreek werknemers aan die te veel gedronken hebben. Zo kunt u een taxi bellen en de persoon direct naar huis sturen om erger te voorkomen.

Vette hap

Moet u de vette hap ook weren? Nee, maar geef uw werknemers de keuze. Dus serveer voldoende gezonde snacks en dan kunnen een paar bitterballen ook gerust op tafel.

BRAVO

Wilt u meer weten over gezonde en vitale werknemers en hoe u het als werkgever kunt ondersteunen? ArboNed biedt verschillende leefstijlprogramma’s aan. Wij richten ons daarbij op de BRAVO factoren (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning). De leefstijlprogramma’s creëren bewustwording bij de werknemers, waardoor zij zelf actief aan de slag gaan. En uiteindelijk gezonder worden én blijven.

Workshop aanvragen