Goede voornemens, ook belangrijk op het werk

Goede voornemens: ieder jaar bedenken we vol goede moed een (nieuw) lijstje. Maar hoe zorgt u dat u aan het eind van het jaar niet weer denkt: "Volgend jaar beter". Wij zetten de bekendste goede voornemens op een rij én tips om het vol te houden.  

Goede voornemens

1. Stoppen met roken

Het aantal rokers in Nederland neemt af. In 2021 rookte 20,6% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 was dat nog 25,7% aldus het Trimbos Instituut. Stoppen met roken levert de maatschappij veel op en is een van de drie speerpunten van het Nationaal Preventieakkoord van de overheid. Overheidsmaatregelen gericht op het ontmoedigen van roken zullen tot 2050 de totale maatschappij 71,4 miljard euro opleveren. De Universiteit Maastricht rekende uit dat een rokende werknemer u € 5.197 per jaar kost. 

Doen

Stoppen met roken is kansrijker als mensen op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden voor hun prestatie. Dat concludeerde de Universiteit van Maastricht in 2018. ArboNed biedt trainingen samen met SineFuma.

2. Minder drinken

Drinkt u als vrouw minimaal 4 glazen alcohol per dag? Of als man 6 glazen? Dan is er sprake van zwaar drinken. De Gezondheidsraad adviseert mensen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Problematisch alcoholgebruik ontwikkelt zich en gaat verschillende fasen door. Het hangt nauw samen met de drinkcultuur, sociale norm en de persoonlijke situatie (zoals eenzaamheid, verlies van een dierbare en stress). Drankgebruik kost werkgevers circa 1,5 tot 1,6 miljard per jaar. Dat baseert het RIVM op basis van Australische gegevens. 

Doen

Denk na over de drinkcultuur en sociale norm bij u in het bedrijf. Staan alle flessen drank bij een borrel op de tafel of is het juist gematigd? En bent u zelf het goede voorbeeld? 

3. Gezonder eten

Overgewicht en obesitas zijn na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. De helft van de volwassenen is te zwaar. Overgewicht komt vaker voor bij mannen (52,8%) dan bij vrouwen (47,3%). Maar meer vrouwen dan mannen hebben obesitas (ernstig overgewicht). In 2040 moet dit verlaagd worden naar 38% volgens het Nationaal Preventieakkoord

Doen

Lekker eten hoeft niet altijd ongezond te zijn. Door een gezondere keus aan te bieden in de kantine of op het bedrijfsfeest kunt u zorgen voor een kleine aanpassing in het voedingspatroon. Ook als u thuiswerkt, kunt u gezonde keuzes maken

4. Meer bewegen

Nederland is een land met een actieve cultuur. De fiets is bijvoorbeeld in geen enkel land zo’n serieus transportmiddel als in Nederland. Toch valt er ook nog veel te winnen om mensen meer in beweging te krijgen. Meer beweging zorgt voor een fitter en energieker gevoel.

Doen

Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Ruim 60% van de werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Hier liggen kansen om het fietsgebruik en laagdrempelig bewegen verder te laten groeien. Organiseer bijvoorbeeld een fiets-naar-het-werk-dag. Werkt u veel thuis? Zorg dan ook voor voldoende beweging. Het advies is om vijf keer per week een half uur matig intensieve beweging te hebben en twee keer per week spierverstevigende oefeningen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de reistijd die u nu niet meer heeft en "ga naar werk" en/of aan het eind van de dag "naar huis".

Mijn vitaliteitsexpert

Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl waardevol en kostenbesparend. Hoewel leefstijl een persoonlijke keuze is, kunt u uw werknemers wel degelijk bewust maken van (het effect van) hun leefstijl. Kunt u op dit gebied coaching en concreet advies gebruiken? Schakel dan laagdrempelig een ervaren deskundige in: Mijn vitaliteitsexpert.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten