Goede voornemens, ook belangrijk op het werk

  • 27 december 2018 aangemaakt

Goede voornemens, elk jaar komt het weer terug. Minder drinken, stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen zijn veel voorkomende goede voornemens. En dat is goed, want gezonder leven betekent minder vaak ziek en productiever op het werk. U als werkgever kunt een handje helpen om goede voornemens vast te houden.

Goede voornemens, ook belangrijk op het werk

Stoppen met roken

Roken is een ernstige verslaving die veel persoonlijk en maatschappelijk leed veroorzaakt. Nog altijd sterven er in Nederland ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Volgens recent onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt stoppen met roken kansrijker als mensen op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden voor hun prestatie.

Minder drinken

Men zal zichzelf niet snel als problematische alcoholgebruiker zien. Echter wordt minstens één keer per week vier glazen voor vrouwen en zes glazen voor mannen op een gelegenheid al gezien als zwaar drinken. Problematisch alcoholgebruik ontwikkelt zich en gaat verschillende fasen door. Het hangt nauw samen met de drinkcultuur, sociale norm en de persoonlijke situatie (zoals eenzaamheid, verlies van een dierbare en stress). Ben u als werkgever bewust van de persoonlijke situatie van uw werknemers en biedt hulp aan als de situatie daarom vraagt.

Gezonder eten

Overgewicht (en obesitas) behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Obesitas en aan obesitas gerelateerde ziekten zorgen na roken voor het meeste verlies van gezondheid. Lekker eten hoeft niet altijd ongezond te zijn. Door een gezondere keus aan te bieden in de kantine of op het bedrijfsfeest kunt u zorgen voor een kleine aanpassing in het voedingspatroon. Dit kan immers al voor verbetering zorgen.

Meer bewegen

Nederland is een land met een actieve cultuur. De fiets is bijvoorbeeld in geen enkel land zo’n serieus transportmiddel als in Nederland. Toch valt er ook nog veel te winnen om mensen meer in beweging te krijgen. En meer beweging zorgt voor een fitter en energieker gevoel. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Ruim 60% van de werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Hier liggen kansen om het fietsgebruik en laagdrempelig bewegen verder te laten groeien.

Hoe kan ArboNed helpen de goede voornemens vol te houden?

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestresst, hebben meer energie en zin om te werken. Vitale werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl dus heel waardevol en kostenbesparend. De leefstijlprogramma’s van ArboNed richten zich op bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Per thema is een programma dat hier op aansluit. Daarbij biedt ArboNed de praktische training Fit in je werk. Hierin leert u in twee uur alles over de gezondheidsrisico’s op kantoor en hoe u deze risico’s vermindert.