Zo veel uur per dag mag u achter een beeldscherm werken

Beeldschermen zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Wij kijken per dag bijna net zoveel naar beeldschermen als dat we slapen. Bij kantoorberoepen wordt er logischerwijs het meest met een beeldscherm, muis en toetsenbord gewerkt. We noemen dit dan ook wel beeldschermwerk. Werknemers die achter een beeldscherm werken kunnen gezondheidsklachten ontwikkelen.

Hoeveel uur achter een beeldscherm?

Risico’s bij beeldschermwerk

Factoren die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zijn divers. Het kan de werkorganisatie zijn maar ook de werkplek en het gedrag van de werknemer. In het algemeen kunnen ze onderverdeeld worden in vijf groepen:

  1. Werktaken
  2. Werktijden
  3. Werkdruk
  4. Werkplek
  5. Werkwijze

In welke mate welke factor bijdraagt aan gezondheidsklachten is van situatie tot situatie verschillend.

Werktijden

Klachten treden in het algemeen pas op na gemiddeld vier uur per dag beeldschermwerk. Ook lijkt het erop dat structureel overwerk een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van gezondheidsklachten levert. Veel beeldschermwerk beslaat een groot deel van de werkdag, meer dan vier uur dus. Het is daarom van belang om te voorkomen dat uw werknemers de gehele dag achter een beeldscherm werken of te weinig afwisseling hebben. Daarom moet, verdeeld over de dag en in elk geval na twee achtereenvolgende uren, onderbrekingen van het beeldschermwerk plaatsvinden.

Voorbeelden van onderbrekingen

Bij voorkeur is de onderbreking andersoortig werk, niet aan een beeldscherm. Voorbeelden om het beeldschermwerk te onderbreken is:

  • Zelf drinken of iets uit de voorraadkast halen (niet door een collega laten meenemen)
  • Zelf opstaan om naar de printer te lopen
  • Korte wandeling na de lunch
  • Lopen naar een collega in plaats van bellen
  • Prullenbak niet naast het bureau maar centraal in het pand

Training Ergocoach beeldschermwerkplek

Een ergocoach is de expert binnen uw bedrijf die collega’s adviseert bij en helpt met het instellen van de beeldschermwerkplek. Hij kent de risico's van het werken met een beeldscherm en voorkomt gezondheidsklachten met preventieve maatregelen. In onze training Ergocoach beeldschermwerkplek wordt u binnen één dag opgeleid tot ergocoach voor de beeldschermwerkplekken in uw organisatie. Bekijk hier alle trainingslocaties en routebeschrijvingen. Wilt u meer ergocoaches in uw bedrijf? Dan is het ook mogelijk de opleiding incompany aan te bieden.

Training direct afsluiten

Gerelateerde nieuwsberichten