Nachtwerk? ArboNed-psycholoog Jan Machek geeft tips bij RTL Nieuws

  • Leestijd
    2 minuten
  • 06 mei 2019 aangemaakt

"Hoe houd je nachtdiensten vol?", vraagt RTL Nieuws zich af. ArboNed-psycholoog Jan Machek geeft op hun website een aantal praktische tips.

rtlnieuws

Lees hier het hele artikel op rtlnieuws.nl

1. Herstel

Voornaamste aanbeveling is dat werknemers voldoende tijd krijgen om te herstellen van hun nachtdiensten. Nachtwerk is ontregelend voor het systeem. Kun je nachtwerk niet voorkomen, zorg er dan in elk geval voor dat het niet ook ten koste gaat van de rusttijd. "Gemiddeld slapen werknemers die nachtdiensten draaien namelijk maar zo'n vijf tot zes uur; nét te weinig voor een goede slaap-waakbalans", legt Machek uit.

2. Roterend rooster

Houd er bij nachtdiensten in het rooster rekening mee dat de diensten vooruit roteren: van ochtend, naar middag, naar nacht. En werk in blokken van aaneengesloten diensten. Steeds moeten omschakelen tussen verschillende diensten is een extra aanslag op het systeem. "Het lichaam heeft één tot anderhalve dienst nodig om een ritme te pakken."

3. Slaap

Voor degene die de nachtdiensten draait, geldt dat ze rekening houden met hun slaapritme. Als je tijdens een nachtdienst een dutje kunt doen, zorg dan dat het maximaal 20 minuten duurt. Als je langer slaapt, raak je versuft. Voorslapen werkt goed. Probeer voor je nachtdienst anderhalf uur te slapen, zodat je alle slaapfases doorloopt.

4. Beweeg

Beweeg tijdens je nachtdienst, maar niet (te actief) vlak voor je wil gaan slapen 's ochtends. "Dan zit je te veel in je activatiemodus", zegt Machek. Het is beter om te sporten nadat je hebt geslapen en voor je nog even gaat voorslapen.

5. Zoek overdag ontspanning

Overdag ontspannen is belangrijk voor een goede nachtrust, legt Machek uit: "Op die manier kan men ’s avonds ontspannen naar bed gaan en lekker in slaap vallen."

Meer over slapen en werk