Nieuwe gebarentaal Bouwspraak moet ongevallen bouw- en infrasector voorkomen

Leestijd
2 minuten
11 juni 2019 bijgewerkt

Er is een nieuwe, universele gebarentaal ontwikkeld voor werknemers op de bouwplaats. Hard nodig voor een veilige werkplek, want door gehoorbescherming en een mix aan nationaliteiten kunnen bouwplaatsmedewerkers elkaar vaak niet verstaan. Met de nieuwe (hand)gebaren kunnen werknemers effectief communiceren om zo ongevallen te voorkomen.

Nieuwe gebarentaal Bouwspraak moet ongevallen bouw- en infrasector voorkomen

26 gebaren in 8 talen

Het nieuwe Bouwspraak bestaat uit 26 gebaren, die te zien zijn op de meertalige website www.bouwspraak.nl. Er zijn waarschuwingsgebaren, actiegebaren en gebaren die gaan over persoonlijke beschermingsmiddelen. Het gaat om signalen voor bijvoorbeeld ‘Help’, ‘Kijk’ en ‘Bel 112 voor de politie’.

Verplichten via Arbocatalogus

Bouwspraak is een cao-afspraak tussen werkgevers en werknemers en alle werknemers moeten de gebaren gaan leren. Het is de bedoeling dat Bouwspraak ook in de Arbocatalogus wordt opgenomen. “Dan is het verplicht”, zegt Hans Crombeen van de FNV tegen Cobouw. “Bij ongevalsrapportage zien en horen we dat communicatie een terugkerend probleem is.”

Bouwspraak

Bouwspraak is een initiatief van Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, NVB, CNV en FNV.

bouwspraak

ArboNed en de bouw

Bouwend Nederland biedt de leden in samenwerking met ArboDuo (onderdeel van ArboNed) het Preventie- en verzuimloket, dat werkgevers helpt bij de verzuimaanpak, re-integratietrajecten én het gezond en fit houden van werknemers.

Profiteer van de voordelen

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer