Week van de RI&E: ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’

Leestijd
2 minuten
19 juni 2019 bijgewerkt

Deze week is het de Week van de RI&E. Het thema dit jaar is ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’. Met de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) kunt u voor de werknemers in uw organisatie op een gestructureerde manier de risico’s – waaronder beroepsziekten – in kaart brengen. Op basis hiervan kunt u maatregelen nemen om uw werknemers tegen deze risico’s te beschermen. In de Week van de RI&E zijn er acties door het hele land met aandacht voor de RI&E. ArboNed organiseert voor haar klanten in alle regio's diverse gratis kennissessies en biedt daarnaast een online webinar. Speciaal voor preventiemedewerkers is er een gratis expertsessie.

Meer informatie en aanmelden

Week van de RI&E: ‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’

Arbeidsrisico’s verminderen

U kunt de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen, als u weet welke risico’s werknemers lopen in uw organisatie. Door die risico’s aan te pakken, verlaagt u het verzuim en zorgt u voor gemotiveerde werknemers die efficiënt en veilig kunnen werken. Als werkgever bent u bovendien wettelijk verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden.

Beroepsziekten voorkomen

Momenteel is er veel aandacht voor het voorkomen van beroepsziekten, onder meer tijdens de Week van de RI&E. Terecht: jaarlijks overlijden ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten en nog eens tienduizenden mensen zitten (deels) arbeidsongeschikt thuis. Het gaat niet alleen om longkanker door asbest, maar ook om astma, een versleten rug en burn-outs. Maar hoe voorkom je beroepsziekten?

Tools, tips en voordelen

In het tweede kwartaal van dit jubileumjaar biedt ArboNed haar klanten uit het mkb praktische tools, tips en handige voordelen voor het verminderen van de arbeidsrisico's binnen het bedrijf, onder andere via gratis kennissessies, een online webinar. Hierbij wordt het thema beroepsziekten ook behandeld. Ook is er een gratis kennissessie speciaal voor preventiemedewerkers.

Week van de RI&E: 17-21 juni

Van 17 tot en met 21 juni 2019 organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E. De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners en is bedoeld om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken.

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer