Bedrijfshulpverlening (BHV) goed geregeld in tijden van corona

We raken steeds meer gewend aan 1,5 meter afstand en kunnen dit misschien ook goed realiseren in een normale werksituatie. Maar wat als er een calamiteit plaatsvindt? Wat betekent dit voor de bedrijfshulpverlening (BHV), de bedrijfshulpverleners en BHV-procedures?

BHV & corona

3 tips om de BHV in uw bedrijf goed te regelen

Nu langzamerhand weer meer collega’s op locatie werken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de volgende zaken:

  1. Is elke BHV’er gezond en weer aan het werk / op locatie?
  2. Verloopt de alarmering nog volgens afgesproken procedure?
  3. Biedt de verzamelplaats voldoende ruimte om op 1,5 meter van elkaar te staan?

Procedure verlenen eerste hulp

Bij het verlenen van eerste hulp zijn er enkele wijzigingen in deze tijden van corona. Bij een melding handelt de BHV’er als volgt:

  • Maakt handen schoon met desinfectie (of een alcoholdoekje), trekt handschoenen aan en doet het mondmasker voor en zet eventueel een veiligheidsbril op.
  • Bij aankomst bij het slachtoffer: brengt bij het slachtoffer een mondmasker over mond en neus aan tenzij de situatie dit niet toelaat en vervolgt de hulpverlening conform het handelingsadvies.
  • Verleent eerste hulp met maximaal twee mensen bij het slachtoffer. Laat in de buurt van het slachtoffer, op voldoende afstand, eventueel BHV’ers als back-up staan.
  • Indien een ambulance arriveert, stemt buiten af met de ambulanceverpleegkundige welk letsel er is. De ambulancemedewerkers zullen zich mogelijk eerst omkleden in beschermende kleding voor zij het pand betreden. Een andere optie is dat het slachtoffer naar de ambulance gebracht wordt bij eenvoudig letsel.

Reanimatie

Bij een reanimatie heeft de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) tijdelijk aangepaste maatregelen getroffen in het protocol. Hierin wordt een verschil gemaakt tussen een reanimatie met en zonder een (verdenking op) COVID-19.

Procedure bij ontruiming

Bij een ontruiming gaan veel mensen tegelijkertijd het pand uit waardoor er lichamelijk contact kan ontstaan. Dit is moeilijk te voorkomen, immers nood breekt wet. Houd de veiligheid van iedereen zoveel als mogelijk in acht:

  • Controleer of de vluchtwegen nog vrij toegankelijk zijn
  • BHV’ers trekken handschoenen aan en een mondmasker voor
  • Kunnen op de verzamelplaats de medewerkers op 1,5 meter afstand van elkaar staan? Zo niet, wijs een andere verzamelplaats aan.

BHV virus preventie kitBHV Virus-Preventie-Kit

ArboNed werkt samen met Crisicom als expert op het gebied van bedrijfshulpverlening. Speciaal voor BHV’ers in tijden van corona heeft Crisicom het BHV Virus-Preventie-Kit samengesteld. Deze kit bestaat onder andere uit 2 chirurgische mondmaskers, veiligheidsbril, alcohol ontsmettingsdoekjes en handschoenen. Informeer via sales@crisicom.nl naar deze BHV Virus Preventie Kit.

Gerelateerde nieuwsberichten