Bezorgen ziekmeldingen u stress?

Leestijd
2 minuten
25 oktober 2023 bijgewerkt

We hebben het vaak over stress bij werknemers, maar ook u als ondernemer kunt stress ervaren. Bijvoorbeeld door financiële onzekerheid of een te hoge werkdruk  Een andere keer maakt u zich zorgen vanwege 'gedoe' onder uw personeel. Over dat laatste spreken we bedrijfsmaatschappelijk werker bij ArboNed Sheila Peeters. Hoe kunt u (stress over) 'gedoe' voorkomen?

Werkstress bij de werkgever

Sheila Peeters: “Een werknemer die op zijn werk niet lekker in zijn vel zit, of een conflict heeft, kan zich ziekmelden. Dat is voor een werkgever niet altijd even goed te begrijpen. Hij voelt en heeft een enorme verantwoordelijkheid en de gevolgen van zo’n ziekmelding zijn voor zijn rekening. De werkgever moet het loon doorbetalen en heeft nog andere zorgen. Wie neemt het werk bijvoorbeeld over?”

Wat kan een bedrijfsmaatschappelijk werker voor de werkgever betekenen in zo’n situatie? “In eerste instantie een luisterend oor,” legt Peeters uit. “Wat is voor de ondernemer precies het probleem en welke gevolgen heeft deze ziekmelding voor hem? En misschien nog belangrijker: is er al nagedacht over een eventuele oplossing?”

Ziekmelding voorkomen

Is er stress als een werknemer zich heeft ziekgemeld naar aanleiding van een arbeidsconflict? Dan kan de bedrijfsmaatschappelijk dus een rol spelen als luisterend oor en helpen nadenken over een mogelijke oplossing. Maar liever voorkomt u die ziekmelding. Kan de bedrijfsmaatschappelijk werker daar ook iets betekenen? 

“Het is belangrijk om als werkgever oren en ogen open te houden. Dan heeft u op tijd in de gaten als er iets speelt bij een werknemer en kunt u vroegtijdig met elkaar in gesprek. Dat kan ook tijdens het gebruikelijke werkoverleg,” zegt Peeters. “Sta ervoor open ook dingen te bespreken die ongemakkelijk zijn. Wacht niet totdat iemand bijna uitvalt. Als u weet dat communicatie niet uw sterkste punt is, haal er dan iemand bij. Iemand uit het bedrijf die een goede luisteraar is, een vertrouwenspersoon of schakel een bedrijfsmaatschappelijk werker in. Wij kunnen verbinden en hebben oog voor eventuele tegengestelde belangen.”

Gezonde werknemers voor een gezond bedrijf

Blijft u in gesprek met uw werknemers, al dan niet met behulp van een bedrijfsmaatschappelijk werker, dan zullen zij zich gewaardeerd voelen en met plezier van hun werk gaan. Als uw werknemers in hun kracht staan, floreren ze in hun werk. En gezonde werknemers zorgen voor een gezond bedrijf. Dat scheelt niet alleen hen, maar ook u als werkgever de nodige werkstress.

portretfoto Sheila Peeters

Direct aan de slag met een optimale organisatiecultuur

Bevlogen werknemers zijn productiever, efficiënter, verzuimen minder en maken minder fouten/ongelukken. Dit leidt uiteindelijk tot meer winst, minder verloop en meer groei. Kunt u coaching en concreet advies gebruiken hoe u van uw organisatie een bevlogen organisatie maakt? Schakel dan laagdrempelig een ervaren arbo-deskundige in: Mijn organisatie-expert.

Gerelateerde nieuwsberichten

Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer