Burn-out in de zorg: ArboNed bedrijfsarts Truus van Amerongen op IZZ.nl

  • Leestijd
    1 minuten
  • 09 september 2019 aangemaakt

Onder zorgpersoneel is werkstress nog steeds de belangrijkste oorzaak van het ziekteverzuim. IZZ.nl, belangenbehartiger van mensen in de zorg sprak met onze directeur medische zaken en bedrijfsarts Truus van Amerongen hoe een burn-out te voorkomen. 

Lees het interview hier

werkstress in de zorg

Truus kent de problematiek in de zorg. Zij geeft adviezen om een burn-out te voorkomen. Truus: ‘Door bijvoorbeeld het hoge aantal openstaande vacatures blijft de druk in de zorg alleen maar toenemen. Je kiest voor de zorg omdat je graag iets voor andere mensen wilt betekenen. Met die gedachte in het achterhoofd neem je als zorgmedewerker sneller extra diensten aan om de gaten op te vullen. Je kunt dan je eigen grenzen uit het oog verliezen.’

Rustmomenten

Iedereen heeft weleens stress. Dat is op zich niet erg. Maar wanneer de druk hoger is dan normaal, worden hobby’s of sociale activiteiten vaak als eerste achterwege gelaten. Volgens Truus is dit een gevaarlijke beslissing. ‘Als je jezelf de leuke dingen ontzegt, is dit het begin van het einde. Toch maar niet sporten of even die vriendin afzeggen omdat je te druk met je werk bent. Die leuke dingen zijn juist jouw energieopladers. Die moet je koesteren in tijden dat je het heel druk hebt. 

Werkstress-test

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Maar uitval door stress kunt u voorkomen. Nieuwsgierig hoe het met uw werkstress is? Doe dan onze werkstress-test en krijg direct tips hoe om te gaan met werkstress.

Doe de test