Controle Arbeidsinspectie op gezondheid en veiligheid

15 februari 2024 bijgewerkt

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert regelmatig bedrijven en beoordeelt daarbij hoe zij zorgen voor de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers. Bij de inspectie controleert de Inspectie meestal op de aanwezigheid van een basiscontract arbodienstverlening en Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Beschikt u over deze documenten?

controle Nederlandse arbeidsinspectie

Het beschikken over het basiscontract arbodienstverlening en een RI&E draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. Want onderzoek toont aan dat dat werkgevers die actief met deze documenten werken de risico’s in hun bedrijf beter beheersen. Dat leidt tot minder verzuim, minder ongevallen en lagere kosten.

Opsturen RI&E, Plan van aanpak en basiscontract

Heeft u een brief van de Nederlandse Arbeidsinspectie ontvangen waarin u wordt gevraagd om uw actuele RI&E, het bijbehorende Plan van aanpak en het basiscontract toe te sturen? Dan heeft u zo'n 6 weken de tijd om de documenten in orde te maken.

Toetsing

De Nederlandse Arbeidsinspectie zal controleren of de documenten aanwezig zijn. Er vindt op dit moment nog geen toetsing plaats op de inhoudelijke kwaliteit van de documenten. Deze toetsing kan de Arbeidsinspectie in de toekomst nog wel uitvoeren. Meer weten over de controle door de Inspectie? Kijk dan hier.

Basiscontract

De Arbowet schrijft voor dat u als werkgever een overeenkomst met een arbodienst of bedrijfsarts dient te hebben: het basiscontract. Dit contract kunt u gemakkelijk en online bij ArboNed regelen. In slechts een paar klikken sluit u het verzuimabonnement af dat het best bij uw bedrijf past. Door het afsluiten van dit abonnement bent u verzekerd van een basiscontract.

RI&E

Daarnaast bent u wettelijk verplicht om de arbeidsrisico’s vast te leggen. Moet u nog een RI&E uitvoeren? Dan kunt u ArboNed vragen om u te ondersteunen op een manier die het best u uw bedrijf past: 

zelf-doenU kunt de RI&E zelf uitvoeren met een branche-RI&E. Zo voorkomt u wachttijden en bespaart u kosten. U kunt het dus zelf regelen binnen de gestelde termijn van de Arbeidsinspectie. Benieuwd hoe u de branche-RI&E kunt uitvoeren? Onze RI&E-expert Ad van Zundert legt het uit in deze video.

arbeidsrisicoWilt u zelf aan de slag met uw branche-RI&E en wilt u daarbij hulp van één van onze experts? Dan kunt u Mijn preventie-expert aanvragen voor 2, 4 of 8 uur telefonische of online hulp. 

laten-doen

ArboNed kan voor u de RI&E uitvoeren. Met een RI&E van ArboNed bent u verzekerd van een goede aanpak. Wij maken gebruik van een branche-RI&E-instrument, of gebruiken onze eigen ArboNed RI&E-checklist.  

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer